Amerikaanse juridische professionals worstelden al met stress en isolatie, maar de coronapandemie heeft dit erger gemaakt. Dat blijkt uit de ALM 2021 Mental Health and Substance Abuse-enquête, uitgevoerd in opdracht van Law.com.
Zo blijkt uit de enquête – ingevuld door 3200 juridische professionals – dat veel advocaten en juridisch personeel zich meer geïsoleerd, burned-out en depressief voelen dan in de voorgaande jaren.
Maar liefst 37% geeft aan zich in 2020 depressief te hebben gevoeld; bijna 6% meer dan in 2019. 71% zegt afgelopen jaar last te hebben gehad van anxiety (2019: 64%) en 14% kampte met andere geestesziekten in 2020 (2% meer dan het jaar ervoor).
Dit is niet uniek voor de juridische sector. In het algemeen nemen psychische problemen toe tijdens de pandemie. Zo is volgens een nieuw rapport van de Centers for Disease Control and Prevention het aantal volwassenen dat symptomen van angst en depressie ervaart gestegen tussen augustus en februari.
Totale isolatie
Juridische professionals worstelden al voor de pandemie disproportioneel veel met psychische problemen als depressie en verslaving. Door corona lijken deze problemen dus te verergeren.
Ruim twee derde – 70% – van de respondenten gaf dan ook aan dat de pandemie hun mentale gezondheid heeft verslechterd. Volgens 35% is isolatie daarbij het grootste probleem; gevolgd door de lockdown (15%), thuiswerken (14%) en het verstoren van routine (12%). Een van de respondenten omschrijft het afgelopen jaar als ’totale isolatie, zonder grenzen tussen werk en privé’.
De verslechterde mentale gezondheid komt echter niet alleen door de pandemie. Daar zijn ook meer vertrouwde redenen voor, blijkt uit de enquête. Zo wordt ook dit jaar onder meer ‘druk van cliënten’ genoemd: onredelijke wensen en deadlines van cliënten – verergerd door partners die hen willen behagen – zijn al langer een van de hoofdoorzaken van mentale problemen onder juridische professionals.
Omdat de grens tussen werken en privé vervaagt door het vele thuiswerken, zijn cliëntwensen nog meer alles consumerend. “Er wordt verwacht dat ik 24/7 aan sta,” stelt een respondent. Volgens de survey heeft 61% het gevoel niet te kunnen disconnecten; tegenover 58% in 2019.
Yogasessies
Op de vraag of kantoren adequaat reageren op de mentale problemen onder personeel door het virus, wordt wisselend gereageerd. Sommigen zijn onder de indruk van nieuwe initiatieven zoals yogasessies, webinars en therapie- en meditatielessen, anderen niet (‘het is allemaal lippendienst’).
Ruim de helft zegt dat hun werkgever zich nu – ten tijde van corona – meer inzet voor goede mentale gezondheid dan voorheen, en 63% denkt dat hun kantoor zich hier oprecht over ontfermt – 2% meer dan in 2019.