“Het beeld dat deze declaratie oproept is volstrekt niet herkenbaar voor iedereen die verstand heeft van commerciële litigation over patenten. Het lijkt me dat de medewerkers van Allen & Overy alle stukken in deze zaak nu wel uit hun hoofd zullen kennen.” Aldus de Engelse rechter Justice Floyd (High Court) in een beslissing waarin hij de verliezer in deze zaak niet wenste te veroordelen tot de volledige vergoeding van de advocatenkosten van de winnaar, omdat deze excessief werden geacht.
Door Micha Kat
Twee medewerkers van Allen & Overy brachten over een periode van vijftien maanden meer dan 4.500 uren in rekening ten bedrage van rond de 4 miljoen dollar. In totaal declareerde Allen & Overy in deze zaak (voor Blackberry-bedrijf Research In Motion, RIM) meer dan 10 miljoen dollar. De wederpartij, Visto, betaalde diens advocaten van Taylor Wessing 3,2 miljoen dollar.
Allen & Overy won de zaak glansrijk, maar die overwinning heeft een wel bittere bijsmaak gekregen, nu de declaratie-affaire uitgebreid werd beschreven in de Financial Times en volgens die krant “aanleiding geeft tot verdere kritiek op de declaratiepraktijken van de City-advocatenkantoren”. Allen & Overy verweerde zich door te stellen dat de “legal fees slechts een gering deel vormen van de waarde van RIM’s business die door het conflict in zijn voortbestaan werd bedreigd”.
Gigantische winstdelen
Allen & Overy staat steeds meer bekend als een op omzetmaximalisatie gefocused kantoor. Onderzoek door Bloomberg bracht medio 2006 aan het licht dat enkele sollicitors (het zou gaan om vier partners in Londen) bij Allen & Overy over 2006 een winstdeel ontvingen van 3,4 miljoen dollar (1,8 miljoen pond). Dit kon worden vastgesteld op basis van financiële data die openbaar gemaakt moesten worden omdat het kantoor een LLP is geworden. Allen & Overy keerde van alle twintig onderzochte Engelse LLP-kantoren het hoogste winstdeel uit; op nummer 2 stond Dechert met ruim 3 miljoen dollar.
In Amsterdam wil managing partner Sietze Hepkema niets zeggen over inkomsten en winstdelen van partners, onder verwijzing naar hetgeen reeds bekend is geworden in publieke bronnen.