Accountantskantoren stappen wereldwijd in de juridische dienstverlening. Ook in Nederland. Eerder werd Deloitte Legal gelanceerd, PwC Legal wil gestaag doorgroeien en deze week kondigde BDO aan de markt te betreden. Een bedreiging voor advocatenkantoren?
Door Lucien Wopereis
Er wordt in Nederland over het algemeen vrij laconiek over gedaan, zowel van de zijde van de advocatuur als van de zijde van de accountants. De accountants zeggen dat de markt voor juridische dienstverlening groot genoeg is voor zowel advocaten- als accountantskantoren, en advocaten zeggen op hun beurt dat de accountants niet werkzaam zullen zijn in het maatwerk, maar vooral bulkwerk voor hun rekening zullen nemen. Werk waarvan de advocaten bij de grote kantoren zelf inmiddels ook wel inzien dat ze er te duur voor zijn.
De boodschap van professor Richard Susskind, auteur van Tomorrow’s Lawyers, is beduidend alarmerender, al moet daarbij worden opgemerkt dat de situatie in Engeland anders is door de vergaande liberalisering van de markt van juridische dienstverlening. ‘Whether the Big Four choose to take the top tier firms head on or to compete instead in the new market of alternative providers, with their strong brands, formidable investment capability, superior technology and sheer commerciality, the growing presence of the major accounting firms in the legal marketplace will present a very serious challenge to traditional law firms,’ liet hij optekenen in de Yorkshire Post.
Op voorhand, het argument dat de markt groot genoeg is voor beide spelers en dat men elkaar niet in de weg zal zitten, kan ik niet volgen. Je hoort immers voortdurend dat de budgetten bij het bedrijfsleven – de vijver – stevig onder druk staan. Hoe bedrijven dat met de juridische kosten ook oplossen – goedkopere juridische dienstverleners inschakelen, zelf juristen aannemen of simpelweg grotere juridische risico’s aanvaarden – de legal spend zal voorlopig niet toenemen.
Mocht de aanval van de accountants slagen, dan is een shift dus onvermijdelijk. Advocatenkantoren zullen kleiner worden. Een deel van de advocaten zal aanschuiven bij de accountants en in multidisciplinaire teams gaan werken voor de klant. Want dat is het unique selling point van de grote accountantskantoren: een one stop shop over de hele wereld, en samen met bedrijfskundigen, accountants en wat niet al werken aan de oplossing van problemen.
Veel advocaten zullen het geen aanlokkelijk perspectief vinden. Werken bij een accountantskantoor komt voor veel advocaten in de buurt bij wat spelen in de Jupiler League is voor een profvoetballer. Als het moet, dan moet het, maar liever niet.
Samenwerken met andere disciplines vinden advocaten doorgaans prima, dat gebeurt nu ook al. Maar ongetwijfeld het liefst vanuit de eigen toren en met de eigen kameraden aan de Zuidas. Met het bijbehorende salaris.
Reageren? Ga naar LinkedIn, groep Dutchlawyers