In 2018 is door een notarieel medewerkster van CMS per abuis drie miljoen euro overgemaakt naar een frauduleus bankrekeningnummer. Ruim één miljoen euro kon een dag later al niet meer getraceerd worden.
De medewerkster maakte het bedrag naar het verkeerde rekeningnummer over, nadat zij op de dag van een geplande aandelentransactie een e-mail ontving waarin stond dat het rekeningnummer dat bij CMS bekend was niet meer correct was. De e-mail was net echt, inclusief de benodigde notariële documenten voor de transactie. Achteraf bleek dat de e-mail, inclusief documenten, vervalst was.
De drie miljoen euro is op dat moment echter al overgemaakt, en de oorspronkelijke begunstigde – een Chinees bedrijf genaamd HNA Group – heeft er geen cent van gezien. Een dag na de transactie komt CMS erachter dat de e-mail frauduleus was en doet het advocatenkantoor aangifte. Op dat moment kan de bank nog zo’n twee derde van het bedrag traceren en terugstorten, maar ruim één miljoen euro is al overgemaakt naar een derde rekening en kan niet meer worden getraceerd.
Schade verhalen
CMS’s beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar, AIG, probeerde de aan CMS uitgekeerde schade te verhalen op Liberty Mutual Insurance; een tweede verzekeraar van CMS waarbij het kantoor een specifieke fraudeverzekering had afgesloten. Deze polis had CMS via een collectieve verzekering van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) afgesloten.
AIG had een rechtszaak aangespannen, nadat Liberty Mutual Insurance had geweigerd de schade te dekken. Het blijkt namelijk dat in de voorwaarden van de polis staat dat individuele kantoren uitgesloten zijn van dekking bij oplichting door derden. De polis is enkel bedoeld voor fraude door werknemers.
Vordering afgewezen
De vordering van AIG wordt door de rechtbank afgewezen. Ondanks dat de rechtbank het met AIG eens is dat de polis niet ‘uitblinkt in helderheid’, kan zeker een juridisch onderlegde lezen – zoals CMS, het in omvang dertiende advocatenkantoor van Nederland – dat het kantoor geen aanspraak op de gewenste dekking maakt.
Lees hier de volledige uitspraak.