Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt de Arnhemse oud-notaris Marald Poort voor anderhalf jaar achter de tralies voor valsheid in geschrifte en belastingfraude. Het OM verdenkt hem ervan samen met twee makelaars te hebben gefraudeerd met de erfenis van de weduwe van de in 1946 geëxecuteerde NSB’er Max Blokzijl, zo meldt het Financieele Dagblad.
Poort sloot in 2014 zijn notariskantoor, nadat hij in de zomer van 2013 al uit het ambt was ontzet om deze kwestie. In een eerdere strafzaak werd hij al eens veroordeeld tot een werkstraf voor valsheid in geschrifte. Deze nieuwe strafzaak tegen Poort gaat over de nalatenschap van de in 2003 op 105-jarige leeftijd overleden Eleonore Behle, de weduwe van cabaretier Max Blokzijl. Hij was in de Tweede Wereldoorlog een actieve NSB-propagandist. Haar erfenis had een waarde van zo’n half miljoen euro.
Poort kreeg de opdracht de nalatenschap af te handelen; op zijn voorspraak werd het woonhuis van Behle – als onderdeel van de boedel – voor 90.000 euro verkocht aan de erfgenaam. Deze woning wisselde vervolgens nog eens vier keer in een week van eigenaar, bij de laatste transactie tegen een prijs van bijna 340.000 euro. Poort passeerde iedere keer de bijbehorende akte, terwijl hij wist van de steeds hoger geworden prijzen voor het huis en van de feitelijke WOZ-waarde, bijna 330.000 euro.
De ‘winst’ deelde Poort onder meer met de twee betrokken makelaars; zelf kreeg hij 40.000 euro aangeboden voor zijn betrokkenheid. Naar eigen zeggen weigerde hij dit bedrag, uiteindelijk werd deze som gestort op de rekening van zijn zus – die tevens op zijn kantoor werkzaam was – en haar echtgenoot. Het echtpaar werd tevens vervolgd in deze zaak; het OM schikte uiteindelijk met de zus van de ex-notaris en met diens zwager. Met een van de betrokken makelaars trof het OM eveneens een schikking; tegen de tweede makelaar eiste de officier van justitie een werkstraf van 180 uur.
Poort en zijn advocaat Cees Korvinus deden de verdenkingen van het OM in de rechtszaal af als ‘aannames en suggesties’. Volgens de oud-notaris hoefde hij enkel de opbrengst van de eerste verkoop van de woning op te geven. Dat hij een deel van de opbrengst aan een bevriende makelaar schonk, is volgens Poort niet strafbaar.