Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) wacht het niet af, het nader onderzoek door de Amsterdamse deken Henrichs naar vermeend lekken door advocaten in het Marengo-proces. In Kamervragen verzoekt hij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om de advocatuurlijke gedragsregels opnieuw te bekijken.
Het Openbaar Ministerie uitte vorige week tijdens pro forma-zittingen zijn verdenkingen tegen meerdere advocaten die verdachten uit de organisatie van Ridouan Taghi bijstaan. Zij zouden een rol hebben gespeeld bij het doorspelen van vertrouwelijke informatie uit het strafdossier aan cliënten, zo zou blijken uit chatberichten op versleutelde telefoons. Onder anderen vijf advocaten van Ficq & Partners spraken vorige week van een ongekende aanval van het OM op de strafrechtadvocatuur. De Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs liet weten dat het OM nog geen klachten tegen deze advocaten heeft ingediend. Hij gaat de kwestie nader onderzoeken.
Voor Tweede Kamerlid Chris van Dam, zelf voormalig officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier, is het een duidelijke zaak: de minister van Justitie en Veiligheid moet de huidige gedragsregels voor de advocatuur weer eens onder de loep nemen. “Ik wil dat de minister een onafhankelijk onderzoek laat instellen om aan de hand van recente relevante strafzaken te bezien of zowel de Advocatenwet als de Gedragsregels Advocatuur voldoende zijn, of meer wettelijk geborgd moeten worden,” zegt de politicus in de Telegraaf van dinsdag.
Volledig verbod op contante betalingen
Van Dam pleit onder meer voor een volledig verbod op contante betalingen aan advocaten. Dit is nu onder voorwaarden nog toegestaan tot maximaal 5.000 euro. Ook vindt de CDA’er dat meerdere advocaten werkzaam bij één kantoor niet langer verschillende verdachten in dezelfde strafzaak bij zouden moeten staan. Hij doelt hierbij onder meer op de genoemde advocaten van Ficq & Partners die meerdere verdachten bijstaan in het Marengo-proces.
Namens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) pleit advocaat Anno Huisman in de Telegraaf voor terughoudendheid. “De betrokken advocaten kunnen zich publiekelijk vanwege hun beroepsgeheim onmogelijk voluit verweren. Iedereen, OM en media incluis, moet terughoudend zijn in zijn uitlatingen en zijn mening over individuele advocaten, in ieder geval tot de dekens hun onderzoek hebben afgerond.”
‘Meerdere verdachten op één kantoor niet ongebruikelijk’
Op Twitter reageren meer strafrechtadvocaten kritisch op de uitlatingen van Van Dam. Joren Veldheer noemt de Kamervragen en de roep om een onderzoek prematuur. “Eerst laten onderzoeken (door lokale dekens) óf er gedragsregels zijn overtreden, en zo ja, of dit een structureel probleem zou zijn. De argumenten voor de Kamervragen missen feitelijke onderbouwing.” “Het ziet er lelijk uit, maar waarom geen strafrechtelijk onderzoek?” vraagt Jan Vlug zich af. “Schenden beroepsgeheim of zelfs lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat durft het OM kennelijk (nog) niet aan.”
Ook het kantoor Van Zon & Quint Advocaten reageert: “Meerdere verdachten op één kantoor is aan de orde van de dag, niet ongebruikelijk en niet in strijd met gedragsregels. Indien men over elkaar gaat verklaren/heeft verklaard, moet de advocaat waakzaam zijn en conclusies trekken. Over dit fenomeen hoor je het OM of de politiek nooit.”
Foto: advocaten van Ficq & Partners, vorige week buiten de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman.