Een ander gerechtshof moet zich nog eens buigen over de vraag of het voormalige Boekel de Nerée (nu Dentons Boekel) ruim 15 jaar terug heeft geflaterd in advies aan vastgoedondernemer Jan ‘t Hoen over vervuilde bouwgrond. Vlak voor Kerstmis verklaarde de Hoge Raad het cassatieberoep van Boekel tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam uit juni 2016 gegrond. Dit hof had geconcludeerd dat Boekel tekort was geschoten in de advisering en schadeplichtig is.
’t Hoen, ook bekend als drummer van wijlen Herman Brood’s begeleidingsband Wild Romance, verwijt Boekel al jaren dat hij voor miljoenen het schip is ingegaan als gevolg van verkeerde advisering. Een lap grond in Weesp waarop hij een project wilde ontwikkelen was volgens het kantoor schoon, maar bleek later alsnog zwaar verontreinigd te zijn, toen ’t Hoen al voor miljoenen had geïnvesteerd. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde op 21 juni 2016 dat Boekel inderdaad verkeerd had geadviseerd en daarom moet opdraaien voor de schade.
De Hoge Raad veegde deze conclusie op 22 december 2017 echter weer van tafel, om mee te gaan met het standpunt van Boekel: ’t Hoen had al voor de advisering van het kantoor over de bodemsanering kunnen weten dat de grond waarop hij wilde bouwen nog grotendeels vervuild was. Een rapport hierover van Oranjewoud had hij al in 2000 in handen, terwijl hij zich pas in 2001 het advocatenkantoor inschakelde voor advies over de gesteldheid van de grond. Zodoende valt volgens de Hoge Raad niet in te zien dat Boekel ‘nog onderzoek had moeten instellen naar de omvang van de verontreiniging die na de sanering resteerde’.
Ook het oordeel van het Amsterdamse hof dat voormalig Boekel-advocaat Van Dijk ‘onvoldoende indringend’ had gewezen op het risico van restverontreiniging in de grond, is wat de Hoge Raad betreft in het licht van de vaststaande feiten onbegrijpelijk. ‘Uit het arrest van het hof blijkt niet waarom [betrokkene 2] meer indringend op dat risico moest wijzen’. De Hoge Raad vernietigt daarom het arrest van het Gerechtshof Amsterdam en verwijst de zaak voor verdere behandeling naar het Gerechtshof Den Haag.
’t Hoen eiste naar aanleiding van het arrest van het Amsterdamse Gerechtshof uit juni 2016 aanvankelijk een slordige dertien miljoen euro van Boekel. Dit werd echter al snel teruggebracht naar ruim vijf miljoen euro, waarna de rechtbank Amsterdam dit najaar oordeelde dat de persoonlijke schadeposten van ’t Hoen niet in aanmerking komen voor vergoeding.
Klik hier voor het arrest van de Hoge Raad