Het juridische werkveld verandert voortdurend. Daarom werd er donderdag 8 september een Gouden Zandloper voor de beste legal transformer uitgereikt. Alle genomineerden hebben innovatie als middle name, maar er kan er maar één winnen. De jury koos voor een team van ‘business changers’ van Clifford Chance.
Foto: Julia Peleaulu
Legal transformers zijn soms jurist, maar kunnen ook legal projectmanager, innovatiemanager of datascientist zijn. De rollen in de juridische dienstverlening veranderen, omdat de dienstverlening zelf verandert. Het zijn namelijk vooral andere vaardigheden en functies die de dienstverlening completer maken.
Genomineerden
De jury nomineerde een kantoordirecteur die als antropoloog de cultuur van het kantoor als leidraad neemt – Joni Uhlenbeck van De Roos Advocaten -, Jeroen Zweers; die als innovatiemanager na 25 jaar vernieuwen in dienstverband nu als extern adviseur innovaties aanjaagt, en een heel team van ‘business changers’ van Clifford Chance.
Innovatief werken, technologie inzetten waar mogelijk, werk outsourcen naar het buitenland: het is in de advocatuur nog geen gesneden koek. Maar sinds Bas Boris Visser (foto boven, rechts) in 2015 Global Head of Innovation & Business Change werd, is innovatief werken bij Clifford Chance stapje voor stapje doorgevoerd. Wat ooit begon in het kantoor in Amsterdam, groeide uit tot een wereldwijd team van meer dan 250 mensen die continu bezig zijn met het transformeren van de dienstverlening.
Visser: “We zien het als een belangrijke investering in de toekomst van juridische dienstverlening. Geen gemakkelijke baan in een omgeving met veel sceptische mensen, er is veel doorzettingsvermogen voor nodig.” Het resultaat is niet alleen meerwaarde voor de cliënt, maar ook een betere manier van werken voor de eigen mensen. Hoe krijg je die collega’s mee? Visser: “Door het dicht bij de persoon te brengen, echt aan hun bureau te gaan staan en laten zien dat cliënten er blij van worden.”
Diverse functies
De meer dan 250 innovatiespecialisten wereldwijd hebben interessante functies. Data scientists, legal projectmanagers, continuous improvement-experts, research- en development-experts, legal tech advisors en een flink contingent collega’s in service delivery centers geven het kantoor de slagkracht om de beoogde business changes ook echt uit te voeren.
Visser: “Je hebt daar echte experts voor nodig, dus geen advocaten met een andere functienaam. Zij worden steeds meer zichtbaar omdat ze ook rechtstreeks met cliënten werken. Die zien heel goed wat zij leveren.” Het kantoor biedt variatie in dienstverlening, door steeds te bedenken wat de juiste oplossing is voor een bepaald type werk. Soms is dat technologie, soms een partner met ervaring, dan weer iemand in het service center in Delhi. Visser geeft een voorbeeld: “Voor cliënten in de financiële sector ontwikkelden we een manier om contracten aan te passen, die we over de hele sector konden uitrollen. Dat kon niet op de traditionele manier. Als er betere manieren van werken zijn, moet je die ook toepassen.”
De jury juicht de oproep tot samenwerking van deze winnaar toe. Visser: “Als we succesvol willen zijn als sector, moeten mensen die hiermee bezig zijn elkaar opzoeken, ook concurrenten. Niemand gaat dat in zijn eentje voor elkaar krijgen.”
Kijk hier de Gouden Zandlopers 2022 terug:
Uitgebreide interviews en portretten van alle Gouden Zandlopers-genomineerden kunt u lezen in de nieuwste editie van Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de awardshow. Klik op de cover om het magazine te lezen.