De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dringend in gesprek met de bestuursvoorzitters van elf Zuidas-advocatenkantoren vanwege het tumult rondom Russische cliënten. Halsema maakt zich zorgen over de reputatie van de stad als handelscentrum, zo meldt Het Financieele Dagblad.
Halsema heeft de firma’s ontboden met ruggensteun van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De burgemeester nodigt namelijk samen met de plaatselijke deken, Evert-Jan Henrichs, ‘een vertegenwoordiging van de advocatuur’ uit voor een gesprek, zo stelt een woordvoerder tegenover het FD. Dit overleg moet gaan ‘over de internationale positie van het financieel zakelijk centrum in Amsterdam en Halsema’s zorgen over mogelijke banden met de Russische staat’.
Halsema nam vorige week contact op met Henrichs om haar zorgen kenbaar te maken. De deken van Amsterdam benadrukt op zijn beurt dat hij ‘samen met de burgemeester elf bestuursvoorzitters heeft uitgenodigd’. Hij rekent erop dat ze alle elf komen, stelt hij.
Morele en ethische dilemma’s
De deken spreekt de hoop uit dat de bestuursvoorzitters met de Amsterdamse burgermoeder ‘van gedachten willen wisselen over de morele en ethische dilemma’s’ die sinds de oorlog zijn ontstaan voor advocaten met Russische klanten.
Henrichs stelt daarbij dat advocaten zich enerzijds moeten schikken naar de economische sancties tegen Rusland – zoals het gehele bedrijfsleven – en anderzijds ook ‘een rechtsstatelijke plicht’ hebben om cliënten gedegen bij te staan in procedures.
Waakzaamheid
Eerder riep de Amsterdamse deken al op tot waakzaamheid op verzoeken uit Russische hoek die bedoeld kunnen zijn om sancties opgelegd aan Rusland omwille van de invasie in Oekraïne te ontwijken. De Zuidas is immers een geliefde plek om Russische (financiële) belangen te stallen.
Door de oorlog liggen dit soort werkzaamheden van professionele dienstverleners voor Russische klanten onder een vergrootglas. Daarbij heeft de advocatuur het zwaar te verduren. Houthoff verbrak vorige week zijn banden met Russische cliënten na de nodige publieke druk. Ook NautaDutilh en IE-kantoor Hoyng Rokh Monegier bevestigden niet meer op te treden voor Russische partijen gelieerd aan het Kremlin.