Net zoals in Nederland krijgt het coronavirus ook in de Engelstalige juridische media volop aandacht. Als de vele berichten over de Angelsaksische advocatuur in tijden van corona één ding duidelijk maken: technologie biedt redding.
“As coronavirus spreads, legal industry shifts into crisis management mode,” kopt een pagina op Law.com. Een zin die representatief is voor de Engelstalige berichtgeving over de juridische wereld en het coronavirus: COVID-19 verspreidt zich als een olievlek en de juridische sector lijkt er tot nog toe kordaat op te reageren.
Veel van het buitenlandse nieuws richt zich op de acute gevolgen van het virus. Dat wil zeggen: hoe beïnvloedt COVID-19 de dagelijkse handel en wandel in de juridische sector. Weinig verschillen deze berichten niet van hun Nederlandse tegenhangers.
Dichte deuren
Steeds meer kantoren hebben de deuren gesloten. Zo ging de Londense tak van Baker Mckenzie eind februari al tijdelijk dicht omwille van het virus, maar heeft de advocatuurlijke grootmacht nu besloten alle kantoren in de VS en Canada te sluiten. Verder sluit Taylor Wessing in Londen de deuren in verband met een besmetting van een medewerker en is in de Big Apple Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan gesloten om gelijke redenen. Ook is er veel nieuws over afgelaste vergaderingen, reisbeperkingen en gestaakte global partner conferences. Zowel Baker Botts, Latham & Watkins en Linklaters als Baker McKenzie en Osborne Clarke gaan tot deze laatstgenoemde maatregel over.
Naast individuele besmettingen van juristen is er abroad veel aandacht voor de impact van COVID-19 op de rechtsgang. Net zoals in Nederland zijn er namelijk rechtbanken en hoven die sluiten of maatregelen hanteren. Sommige Amerikaanse rechtbanken zijn bijvoorbeeld beperkt toegankelijk of zelfs gesloten, en in Spanje is de Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) overgegaan tot het opschorten van alle gerechtelijke procedures, cruciale of urgente zaken uitgezonderd. Verder is de rechterlijke macht in Groot-Brittannië eveneens waakzaam en steunt, net zoals de Amerikanen, op technologische hulpmiddelen als video voor de continuering van de werkzaamheden.
Techniek biedt uitkomst
Ook advocatenkantoren vertrouwen grotendeels op technologie om het werk voor te zetten. Medewerkers worden massaal geordonneerd om thuis te werken. Zo heeft het Spaanse Cuatrecasas zijn medewerkers wereldwijd opgedragen thuis te werken, maar ook in de VS kwamen Reed Smith, Nixon Peabody, Pillsbury Winthrop Shaw Pittman, Schiff Hardin en Weil, Gotshal & Manges tot deze conclusie. Rechtenfaculteiten doen eveneens een beroep op techniek om juristen-in-spé gedegen te onderrichten tijdens deze epidemie: bijna 150 Amerikaanse law schools bieden hun lessen online aan of hebben plannen aangekondigd om dit te doen.
Deze noodgedwongen digitale verschuiving leidt bij sommigen in de media ook tot inzichten. Zo zijn volgens Mimi Zou (Oxford Law Faculty) online gerechtshoven uiterst relevant door het virus. En stelt de IT-directeur van Osborne Clarke; Nathan Hayes, bijvoorbeeld dat in tegenstelling tot de maakindustrie, de advocatuur zijn werk praktisch overal kan doen, mits de technische infrastructuur op orde is.
Tot slot schrijft Gabriella Geatti, een Italiaanse advocate, voor The Global Legal Post dat de coronacrisis paradoxaal genoeg een boost is voor de digitale agenda van Italië: slim, efficiënt en digitaal werken zijn nu immers een must in het anders zo bureaucratische Italië.