Kunnen mannen en vrouwen werkzaam bij advocatenkantoren anno 2018 al rekenen op hetzelfde salaris? Dat valt nog vies tegen, zo blijkt nu de eerste grote Britse advocatenkantoren data over inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen hebben vrijgegeven. Het verschil is het grootst bij Linklaters, het eerste Magic Circle-kantoor dat cijfers verschaft.
Dankzij nieuwe wetgeving zijn Britse bedrijven met minstens 250 werknemers sinds dit jaar verplicht om de gemeten inkomensverschillen tussen hun mannelijke en vrouwelijke werknemers te publiceren. Dit moet uiterlijk 4 april 2018 zijn gebeurd. De eerste grote advocatenkantoren hebben inmiddels aan deze nieuwe jaarlijkse plicht voldaan.
Bij Linklaters verdienen vrouwelijke medewerkers gemiddeld 23% minder dan hun mannelijke collega’s, gebaseerd op uurlonen. De mediaan komt uit op 39,1%. De bonussen voor vrouwen bij het Magic Circle-kantoor liggen gemiddeld 58% lager dan bij de mannen.
Bij Pinsent Mason komt de loonkloof gemiddeld uit op 22,4%, bij Herbert Smith Freehills op 19% en bij de Britse vestiging van CMS op 17%. Bij Bird & Bird en Taylor Wessing krijgen vrouwen per uur respectievelijk 14,5% en 13,5% minder betaald dan hun mannelijke evenknieën.
De grote kanttekening bij deze op het oog flinke inkomensverschillen: de door de kantoren verstrekte cijfers en gemiddelden hebben betrekking op het voltallige personeelsbestand. Hoewel, voltallig: de beloningen van de partners worden door de kantoren niet meegerekend. Wel hebben de lagere salarissen van secretaresses en een groter aantal parttime werkende vrouwen zodoende een belangrijke invloed op de wijdte van de loonkloven. Alleen al bij Linklaters wordt 80% van de secretariële en ondersteunende functies vervuld door vrouwen, terwijl het aantal vrouwen bovenin de salarisboom uitkomt op 44%.
Met deze ontbrekende gegevens in het achterhoofd, wijken de advocatenkantoren die openheid hebben gegeven over hun gender pay gaps niet extreem veel af van het landelijk gemiddelde. In heel Groot-Brittannië verdienen vrouwen namelijk gemiddeld 18% minder dan mannen.