Net als in Nederland zijn in Groot-Brittannië diversiteitstargets gemeengoed in de juridische sector. Zo maakten tal van Britse firma’s de laatste jaren targets bekend voor bijvoorbeeld een minimum percentage vrouwelijke partners. Deze doelen worden echter veelal niet gehaald, zo meldt Law.com.
De website heeft op basis van eigen onderzoek ‘meer dan een dozijn voorbeelden’ gevonden van gemiste diversiteitsdoelstellingen, met name op het gebied van gendergelijkheid. Sterker: sinds 2009 hebben meer kantoren hun doelen gemist dan bereikt. Ook blijkt uit het onderzoek dat sommige toekomstige targets van kantoren op dit moment haast onmogelijk zijn te behalen.
Nuances
Dit geldt onder andere voor Britse top firms zoals Hogan Lovells, Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer en Norton Rose Fulbright: zij hebben allemaal minstens één diversiteitsdoelstelling niet behaald, en andere targets dreigen te sneuvelen. Hierbij wordt echter een kanttekening geplaatst, want waar sommige kantoren zeer ambitieuze targets hanteerden, die net niet werden behaald, stelden andere firma’s juist gemakkelijke doelen.
Ter illustratie worden bijvoorbeeld Allen & Overy en Eversheds Sutherland genoemd. Het eerstgenoemde kantoor had, in verhouding tot de rest van de sector, een eenvoudige doelstelling (in 2020 20% vrouwelijke partners), die pas op het allerlaatste moment werd behaald. Terwijl Eversheds streefde naar 25% vrouwelijke partners in 2016 – een doelstelling die werd behaald – en 30% tegen 2021, waarvoor het kantoor nu een procent tekort komt. ‘Moet een bedrijf dat de lat zeer hoog legt, maar deze net niet raakt, worden aangemerkt als een mislukking?’
Succesverhalen
Sommige kantoren richten zich – met wisselend succes – op hun promotiecyclus voor meer diversiteit. Dit geldt ook voor Linklaters. Het kantoor beloofde in 2014 dat 30% van alle partnerpromoties aan vrouwen zou worden toegewezen, maar van 2015 tot 2020 miste Linklaters deze doelstelling bij de helft van de promotierondes. Verder bleef de promotie van vrouwelijke partners overall in de gehele periode onder de drempel van 30%.
Succesverhalen zijn er echter ook. Zo miste Hogan Lovells zijn target van 25% vrouwelijke partners in 2017 – en lijkt 30% in 2022 met de huidige 27% onrealistisch – maar de ‘genderdoelstelling’ van 30% voor managementfuncties werd wel behaald. Simmons & Simmons boekte zelfs enkel successen: de doelstelling van 30% vrouwelijke partners en managing associates werd bereikt, zowel in het algemeen als in de promotiecycli. Sinds 2019 heeft het kantoor zijn doelstelling verhoogd naar 40%.
BAME
Volgens Law.com kwamen er de afgelopen twee jaar – in de nasleep van de moord op George Floyd in de Verenigde Staten – tientallen nieuwe langetermijndoelen bij, met een bijzondere focus op etnische diversiteit, maar ook op gender.
Law firm DWF stelde in 2019 bijvoorbeeld drie doelen voor 2022: een derde van de raad van bestuur moet uit vrouwen bestaan, evenals 30% van de hogere leidinggevende posities, en 10% moet ingenomen worden door BAME-collega’s (BAME staat voor black, Asian and minority ethnic). Waar het kantoor qua eerste twee doelen op koers ligt, wordt het BAME-doel met de huidige 4,2% geenszins bereikt.
Nederlandse situatie
Ook in de Nederlandse juridische sector vormen diversiteit en inclusie een heet hangijzer. Vrijwel alle grote kantoren hebben diversiteitsdoelstellingen gesteld – die in het verleden eveneens vaak niet werden behaald – en Diversity & Inclusion-partners, -hoofden en -voorzitters benoemd. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een speciaal platform in het leven geroepen om diversiteit en inclusie te stimuleren binnen de advocatuur.
Toch kwam naar voren uit de gegevens die kantoren aanleverden voor De Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2021, dat het aantal top 50-advocatenkantoren met tenminste 30% vrouwelijke partners dit jaar iets is afgenomen: van twaalf naar elf. Begin dit jaar scoorde Eversheds het beste qua man-vrouw-verdeling: deze firma heeft met 40% het hoogste aandeel vrouwelijke partners van alle top 50-kantoren.