D66’er Joost Sneller heeft woensdag een motie ingediend waarin hij de regering oproept om nog dit jaar een noodinvestering te doen in de sociale advocatuur. De motie is ondertekend door politici van de SP, PvdA/GL, CDA, ChristenUnie en PvdD, en kan daarmee rekenen op brede steun.
Foto: De Tweede Kamer der Staten-Generaal / Shutterstock
In de motie roept Sneller samen met de andere Tweede Kamerleden op om dit geld te putten uit ‘de nog niet bestede middelen in het rechtsbijstandsbudget’.
Onvoldoende inkomen
Onvoldoende inkomen en gebrek aan perspectief zorgen er volgens de indieners voor dat het beroep van sociaal advocaat onaantrekkelijk wordt en mensen stoppen met het vak. ‘Met alle negatieve gevolgen voor de rechtsbijstand aan minder draagkrachtige rechtzoekenden van dien.’ Advocatie-columnist en advocaat Jaap Baar trok afgelopen week een soortgelijke conclusie in zijn column.
De ondertekenaars verwijzen verder naar de indexatie van het tarief voor sociaal advocaten: die ligt dit jaar op 0,67 procent. Hierdoor zijn de vergoedingen minimaal gestegen terwijl de gemiddelde consumentenprijsindex-inflatie in 2023 5,6 procent bedraagt. Dit heeft geleid tot flinke kostenstijgingen voor sociaal advocaten, waardoor de acute noodinvestering tevens noodzakelijk is.
Ontraden
Afgelopen woensdag heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming in de Tweede Kamer gereageerd op de motie tijdens een zogenoemd tweeminutendebat over de gesubsidieerde rechtsbijstand. Hij sprak daar zijn waardering uit voor de motie en stelde ‘sympathiek tegenover de strekking’ te staan.
“Toch ga ik haar ontraden. Waarom? Het gaat hier om een beleidsintensivering en daar is op dit moment geen dekking (budget, red.) voor,” is desalniettemin zijn antwoord. “Ik houd mij aan de begrotingsspelregels zoals wij die kennen bij het Rijk.”
Weerwind beseft verder dat wanneer de motie wordt aangenomen hij voor een ‘fait accompli’ staat – een voldongen feit. De minister stelt dan snel uit te zoeken hoe deze uitgevoerd kan worden, en zal dit dan binnen twee weken schriftelijk toelichten.
Klik hier voor de ingediende motie, die dinsdag 24 oktober al dan niet wordt aangenomen.