Letselschadeadvocaten die betalen voor cliëntgegevens om maar aan zaken te komen? Zulke handel in cliëntgegevens is de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) een doorn in het oog. De circa 350 LSA-leden hebben daarom formeel besloten dat zij hier niet aan mee mogen doen.
Hierover is besloten tijdens de jongste vergadering van de LSA, aldus een persbericht. De vereniging stelt met lede ogen aan te zien hoe ‘sommige belangenbehartigers’ inderdaad wel geld neertellen voor cliëntgegevens, om zo maar meer letselschadezaak binnen te halen. Met het besluit hoopt de vereniging dit onderwerp op de agenda van minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) te krijgen.
In het kader van het provisieverbod is het voor advocaten strikt verboden om te betalen om een zaak te krijgen. Alleen voor letselschadeadvocaten is het sinds 1 januari 2014 onder strikte voorwaarden toegestaan om zogenoemde resultaatgerelateerde beloningsafspraken te maken. Een proefperiode hiervoor liep aanvankelijk tot 1 januari 2019, maar is met nog eens vijf jaar verlengd tot 1 januari 2024.
De LSA meldt in ieder geval geen voorstander te zijn van verdere verruiming van deze regels. Volgens de vereniging gebeurt het in de praktijk dat bijvoorbeeld assurantietussenpersonen gegevens van slachtoffers verkopen aan belangenbehartigers. Dat kan een letselschadeadvocaat zijn, maar ook een letselschaderegelaar of een medewerker van een letselschadebureau.
‘Die hebben soms tot wel honderden euro’s over voor die gegevens,’ aldus de vereniging. ‘De LSA neemt afstand van de handel in cliëntgegevens. Een zaak moet gaan naar de degene die de belangen van het slachtoffer optimaal behartigt en niet naar de hoogste bieder. De kwetsbare en afhankelijke positie waarin slachtoffers verkeren, maken het onwenselijk dat derden worden betaald om hun persoonlijke gegevens te verstrekken.’
De LSA roept andere partijen binnen de letselschadebranche op om hun voorbeeld te volgen. Ook is het Ministerie van Justitie en Veiligheid bericht hoe de leden denken over de gang van zaken rond het betalen voor letselschadezaken. De hoop is dat de minister overgaat tot een wettelijk verbod op de betaling voor cliëntgegevens met het oog op het verkrijgen van zaken.