Strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs gaat in de regio Den Bosch een nieuw soort buurtbemiddeling opzetten. Ruziënde partijen kunnen straks een advocaat, jurist of politieagent inschakelen bij onderlinge gesprekken. “Ik streef naar democratisering van de rechtspraak. Een beetje zoals vroeger: problemen onder leiding van de dorpsoudste in het buurthuis oplossen.”
Nu worden ‘buurtmediations’ in Den Bosch door vrijwilligers gedaan, maar dat zijn mensen zonder specifieke juridische kennis. Volgens Van der Kruijs is het beter dat mensen met juridische expertise de gesprekken begeleiden. Dat kunnen advocaten zijn, maar ook politieagenten of juristen. “De organisatie die de buurtmediations nu doet, geeft aan dat ongeveer de helft van de 250 mediations is geslaagd. Ik wil kijken of dat beter kan.”
Juristen kunnen volgens de advocaat over het algemeen goed inschatten welke partij uiteindelijk gelijk zou krijgen, en juist daarmee kan een gang naar de dure rechter worden voorkomen. “Partijen hebben vaak een zetje nodig. Mensen met een zekere mate van overwicht, gebaseerd op kennis en ervaring, kunnen dat zetje geven.”
Het gaat om vrijwilligerswerk, al kan de advocaat zich voorstellen er “bijvoorbeeld vijf tientjes wordt betaald voor de administratieve rompslomp”. Van der Kruijs wil in september van start gaan met het project.