Een hoogleraar belastingrecht van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een boete van 50.000 euro gekregen wegens het om de tuin leiden van de Belastingdienst. Hij kwam niet voor de rechter, maar accepteerde van het Openbaar Ministerie een strafbeschikking in de vorm van de boete, meldt het OM.
De fraude van de hoogleraar kwam naar voren in een onderzoek dat de FIOD eind 2017 was gestart, naar aanleiding van een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Hieruit kwam naar voren dat de hoogleraar de Belastingdienst onjuist had geïnformeerd over de – onvolledige – administratie van een maatschap waarmee hij in samenwerking met een partner onroerend goed beheerde.
Toen de fiscus de verdachte om aanvullende administratie verzocht, zei hij dat er voor de gevraagde onderdelen geen administratie beschikbaar was. Bovendien gold er volgens hem voor de betreffende activiteiten geen administratieplicht. Toch stuurde hij in het voorjaar van 2015 alsnog de ontbrekende informatie op. Uit het FIOD-onderzoek dat hierop volgde, concludeert het OM ‘dat verdachte opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie verstrekte aan de Belastingdienst met betrekking tot de administratie van de maatschap’.
Ondanks dat de zaak fiscaal alsnog werd afgewikkeld, besloot het OM tot vervolging over te gaan wegens ‘ernstige strafbare feiten’. In hoeverre er ook daadwerkelijk sprake was van fraude, wil het OM niet zeggen. Maar wel: “Het OM vindt dat een hoogleraar belastingrecht een voorbeeldfunctie heeft en de Belastingdienst juist had moeten voorlichten. […] Het OM ziet de betaling van een geldbedrag van 50.000 euro als een passende en effectieve afdoening. In de zittingszaal was het OM tot een vergelijkbare eis gekomen. De zaak is hiermee afgedaan.”
RTV Noord weet te melden dat de aanstelling van de hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen per 1 januari 2021 eindigt, na een gesprek hierover met het bestuur.