Volgens recente onderzoeksgegevens van Bloomberg Law werken vrouwelijke advocaten langer en hebben ze meer last van burn-out dan hun mannelijke tegenhangers. Wel nemen de gemiddeld gewerkte uren per week iets af.
De gemiddeld gewerkte en gefactureerde uren zijn iets gedaald ten opzichte van voorgaande jaren, maar er zijn nog steeds veel geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen onder advocaten, en voor vrouwelijke respondenten is het beeld zelfs nog wat grimmiger.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat advocaten meer tijd aan hun werk kwijt zijn dan de ‘traditionele’ 40-urige werkweek, maar dat het aantal gewerkte en gefactureerde uren de afgelopen twee jaar wel is afgenomen. Sinds Bloomberg Law in 2021 begon met het verzamelen van de gegevens, zijn de gemiddelde – gerapporteerde – gewerkte uren met vijf uur per week afgenomen: van 53 uur per week in de eerste helft van 2021 naar 48 in dezelfde periode van 2023.
Dit kan, aldus Bloomberg, onder andere te maken hebben met het feit dat in 2021 de coronapandemie in volle gang was. Volgens hen maakten advocaten toen langere dagen, ook door het thuiswerken en het gebrek aan reistijd. Door de verschillende internationale crises, kan het ook zijn dat er momenteel simpelweg minder werk ligt voor de advocaten, wat tot het minder aantal gewerkte uren heeft geleid.
Meer uren werken
Deze trend geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke advocaten, hoewel vrouwelijke advocaten de afgelopen twee jaar consequent hebben gemeld dat ze minimaal één uur per week meer werken en factureren dan hun mannelijke collega’s. Of dit komt door een groter aantal neventaken voor vrouwelijke advocaten of doordat mannen gewoon meer tijd voor zichzelf nemen, is niet duidelijk.
Het aantal advocaten dat aangaf zich opgebrand te voelen in hun baan bleef met 48 procent redelijk stabiel ten opzichte van vorig jaar, en net als vorig jaar zeiden vrouwelijke respondenten dat ze vaker een burn-out voelden (56 procent) dan mannelijke advocaten (41 procent). Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de respondenten die kinderen onder de 18 jaar in huis hebben vaker last hebben van een burn-out, en dat vrouwelijke respondenten hier in grotere mate last van hebben dan mannen.
Nederland
Marloes ter Huurne, coach voor advocaten en juristen en auteur van het boek Het advocatenbrein dat eind deze maand uitkomt, gaf aan dat het lastig is uitspraken te doen over de situatie in Nederland. Wel worden er volgens haar door het land heen regelmatig bijeenkomsten en dergelijke georganiseerd, speciaal voor vrouwen die tegen dit soort dingen aanlopen in hun carrière.