Na het eerste kwartaal dit jaar concludeerde Reuters dat de globale M&A-markt zich op het ‘laagste niveau’ in meer dan een decennium bevond. Gegevens uit de OverFusies-databank bevestigde dat patroon. Bloomberg komt nu met een soortgelijke conclusie over de eerste helft van 2023.
Hoewel 2021 een ongekend druk M&A-jaar was, en ook 2022 veel activiteit kende, schetste het eerste kwartaal van dit jaar een heel ander beeld. Volgens Reuters werd de fusie- en overnameactiviteit van bedrijven geremd door stijgende rentetarieven, hoge inflatie en recessieangst.
OverFusies-data bevestigde dit: tussen december vorig jaar en 1 april 2023 werden een pak minder deals aangemeld bij de databank dan in andere eerste kwartalen de afgelopen tien jaar. In een stuk dat eind vorige week gepubliceerd is, concludeert Bloomberg dat ook over de eerste zes maanden van dit jaar de volumes van zowel M&A als IPO’s zijn ‘blijven dalen’.
Gekort op bonussen en banen
Volgens het Amerikaanse zakelijke medium kampten dealmakers wereldwijd – na het afgelopen half jaar – met een verlies van in totaal ongeveer een biljoen dollar. Bloomberg noemt 2023 ‘een van de slechtste jaren voor overnames en beursnoteringen in tien jaar’, en inflatie, financieringsproblemen en geopolitieke spanningen liggen hieraan ten grondslag.
Met de rustige zomermaanden voor de boeg en bekommeringen om een aanhoudende recessie, kunnen de aankomende zes maanden nog meer pijn gaan doen. In de financiële wereld in de Verenigde Staten zouden banken daarom al bezuinigen: er wordt momenteel op Wall Street gekort op bonussen en banen, aldus het artikel.
Dealvolumes en IPO’s
Bloomberg maakt verder (uit eigen data) op dat ten opzichte van vorig jaar de dealvolumes met 42 procent zijn gedaald tot 1,3 biljoen dollar. ‘Covidjaar’ 2020 buiten beschouwing gelaten, betekent dat het kleinste totaal voor H1 in tien jaar.
De afgelopen maanden stagneerden private equity buyouts vanwege het gebrek aan cheap debt en gesteggel over de overnameprijs. Strategische kopers hebben de draad inmiddels nog niet opgepikt, zo stelt Bloomberg, onder meer omdat M&A wordt bemoeilijkt door toenemende overheidsinterventie.
(Tekst loopt verder onder staafgrafiek.)
Het medium uit de States haalt miljarden deals aan die de afgelopen weken de eindstreep niet hebben gehaald. Bijvoorbeeld de in mei spaak gelopen verkoop van de Mexicaanse retailbank Banamex door Citigroup aan Grupo México - ter waarde van 7 miljard - en de vorige maand, door de Amerikaanse rechter geblokkeerde, overname van 69 miljard van game-uitgever Activision Blizzard door Microsoft.
Ook de markt voor initial public offerings (IPO's) worstelt. Uit de Bloomburg-data blijkt dat in het eerste half jaar van 2023 slecht 68 miljard dollar is opgehaald voor nieuwe beursnoteringen. Dat totaal is ten opzichte van vorig jaar met meer dan een derde gedaald - enkel 2016 had een lager totaal, na het eerste halfjaar, sinds de financiële crisis eind jaren 2000. Hieraan ten grondslag liggen volgens Bloomberg soortgelijke redenen als aan de stagnatie van de M&A-markt.
Positieve vooruitzichten
Pittige tijden dus, die in contrast staan met topjaar 2021 en het decennium dat daaraan voorafging. In tegenstelling tot nu zorgden lage rentetarieven toen voor een hoop buyouts, en stimuleerden stijgende aandelenkoersen bedrijven om de beurs op te gaan. Maar achter de wolken gloort de zon, volgens de publicatie.
Zo zijn is er namelijk ook licht optimisme. Actieve medicijnenfabrikaten, in de jacht naar nieuwe geneesmiddelen, en de energietransitie zorgen ook nu voor deals. De twee grootste M&A-transacties die dit jaar zijn aangekondigd, zijn de geplande overname van kankermedicijnproducent Seagen door Pfizer voor 43 miljard dollar en de aankoop van Newcrest Mining door gouddelver Newmont - ter waarde van bijna 29 miljard.
Verder stelt Hernan Cristerna, global chairman of M&A bij de grootste Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co, tegenover Bloomberg dat size does matter in volatiele markten zoals de huidige. "Deals waarachter duidelijke industriële logica schuilgaat, van bijvoorbeeld bedrijven in the old economy met positieve cashflows, zijn zinnig.”
Draagvlak voor energietransitie
Daarnaast tekent Bloomburg op dat er momenteel veel dealactiviteit vanuit het Midden-Oosten komt, waar door middel van staatinvesteringsenfondsen overnames worden gedaan. Niet louter vanuit financieel perspectief, aldus het medium, maar ook om middels M&A de invloed van de regio te vergroten.
Qua nieuwe beursnoteringen zorgt China voor een lichtpunt. Ongeveer de helft van het geld dat op is gehaald via IPO's is afkomstig uit China; het land heeft onder meer de regelgeving versoepelt voor lokale ondernemingen die op zoek zijn naar buitenlandse noteringen.
In het Midden-Oosten meldt Bloomberg vooral noteringen die gesteund zijn door de staat, en Adu Dhabi is op het vlak van IPO's het meest actief in de regio. In Europa kunnen bedrijven die zich richten op de energietransitie dan weer rekenen op genoeg draagvlak onder investeerders, en in de VS bieden tot slot zogenoemde carve-outs en spin-offs enigszins soelaas.