Binnen luttele maanden bouwde juriste Leonie van der Grinten een flinke following op met haar blog Meester Leonie en een bijbehorende Facebook-pagina. Het doel van haar artikelen: meer begrip kweken en het strafrecht en de maatschappij dichter bij elkaar brengen. Hier zal zij mee doorgaan nu ze afgelopen week eindelijk werd beëdigd als advocaat; een stageperiode in Eindhoven kan beginnen.
Door Joris Rietbroek
Ook al rondde Van der Grinten in 2013 cum laude twee masters af (in Tilburg en Maastricht), liep ze een studentstage bij Spong Advocaten en hield ze er een hele trits nevenactiviteiten naast haar studie op na, een baan in het strafrecht vinden viel ondanks haar cv nog niet mee. Het zijn dan ook moeilijke tijden voor jonge advocaten, met de wetenschap dat het aantal plekken voor advocaat-stagiaires sinds 2007 is gehalveerd.
Na een periode van solliciteren bij kantoren door het hele land, vond Van der Grinten uiteindelijk onderdak ‘in haar achtertuin’, bij De Rooij Van Wijk advocaten in Eindhoven. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het makkelijker zou gaan met mijn cv, maar ben nu helemaal op mijn plek.” Afgelopen vrijdag 30 januari werd ze beëdigd tot advocaat, vanaf half maart maakt ze deel uit van de derde lichting advocaat-stagiaires die begint aan de vernieuwde advocatenopleiding.
Haar blog Meester Leonie was echter geen vehikel in een poging makkelijker een baan als advocaat te vinden. Toen Van der Grinten in september vorig jaar begon met bloggen, werkte ze al een poosje als juridisch medewerker bij De Rooij Van Wijk. De motivatie voor het blog gaat verder: iedere keer als zij aan vrienden of op feestjes vertelde over haar ambitie om strafrechtadvocaat te worden, botste ze op een muur van onbegrip. “‘Hoe kun je nu mensen verdedigen als je zeker weet dat ze iets gedaan hebben’ is zo’n opmerking die ik vaak heb gehoord,” vertelt Van der Grinten. “Daarom ben ik Meester Leonie begonnen: om meer begrip te kweken voor strafrechtelijke zaken en het werk van strafrechtadvocaten en rechters.”
Positief geluid
De timing om met zo’n blog te beginnen was goed, ontdekte ze al snel, nadat de strafrechtadvocatuur in de afgelopen jaren veel negatieve publiciteit te verduren had gekregen. “Er zaten blijkbaar genoeg mensen te wachten op een positief geluid over de strafadvocatuur.” Voor inspiratie volgt ze uiteraard de actualiteit, maar een onderwerp is pas geschikt als het in potentie een breed publiek kan aanspreken, zoals zaken over prostitutie en mensenhandel, of over de feitelijke kennis van de Nederlandse bevolking over het strafrecht.
“Ik schreef bijvoorbeeld op Facebook iets over de Poolse man die in november vorig jaar werd veroordeeld tot een taakstraf nadat hij een kind en zijn grootouders had doodgereden,” vertelt Van der Grinten. “Hierin probeer ik een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de exacte rol van de advocaat en de rechter in zo’n proces. Met hulp van veel Facebook-likes en –shares werd het wel 165.000 keer bekeken en ontstond er een mooie discussie. Dat is natuurlijk precies wat ik wil.”
Ruim 3.000 likes
Op haar website publiceert de kersverse advocate nu en dan, maar op Facebook probeert ze dagelijks iets te posten. “Mede daarom heb ik zo snel zoveel lezers kunnen trekken. Binnen vijf maanden zat ik op ruim 3.000 likes. Niet alleen van studenten, maar ook van juristen en andere belangstellenden van alle leeftijden.” Die aandacht leverde haar tot nog toe al uitnodigingen op voor het schrijven van een voorwoord en om een lezing te geven over levenslange gevangenisstraf. Bovendien belandde een van haar blogs als column in dagblad Metro.
Ze is daarom vastbesloten door te gaan met haar blogmissie – die intussen dus aardig op weg is –, ook al zal haar nieuwe bestaan als advocate meer tijd kunnen kosten. “Mijn patroon staat er helemaal achter dat dit ik doe, en ik kan er tijd voor maken.”