De Amsterdamse strafrechtadvocaat Peter Plasman is een van de eerste advocaten die betalingen in bitcoins accepteert. In een gesprekje met het Parool noemt hij het spraakmakende elektronische betaalmiddel ‘praktisch en heel snel.’ Het lijkt er echter op dat deze vorm van betaling niet is toegestaan volgens de huidige regels van de Orde van Advocaten.
Sinds 1 januari moeten advocaten er weliswaar melding van maken als ze een bedrag in contanten hoger dan 5000 euro ontvangen, maar het is nog de vraag of uitbetaling in bitcoins wel gelijk staat aan contant betalen. Plasman: “Volgens mij voldoe ik aan alle regels. We moeten ons in principe bancair laten betalen en dit is toch wel een soort bancair systeem.” De risico’s zijn volgens hem voor de cliënt. “Ik wil gewoon, zeg, tweeduizend euro. Als een cliënt dat in dollars of bitcoins wil betalen, is de dagkoers zijn zaak.”
Een enkele criticus die zich naar aanleiding van de berichtgeving op Twitter afvraagt of het voor de advocaat wel is toegestaan om zich te laten uitbetalen in bitcoins – want bijvoorbeeld uitbetaling in aandelen is niet toegestaan –, krijgt vlot antwoord van de Orde van Advocaten: “Een ondernemer mag zich laten betalen zoals hij/zij dat wil. Of het nu in euro’s, bitcoins of natura is.”
Dat antwoord blijkt later toch te voorbarig, erkent de Orde op Twitter: “De tuchtrechter heeft vorig jaar gesteld dat betaling alleen in de vorm van geld mag plaatsvinden. Dus zolang Bitcoins nog geen wettig betaalmiddel zijn, lijkt het erop dat dit inderdaad (nog) niet mag.” Wat zodoende ook geldt voor betalingen in natura.