De Moszkowicz-dynastie blijft er alles aan doen om de familienaam ver te houden van culturele uitingen op televisie of in het theater. Een poging om de VPRO-serie De Maatschap van de buis te krijgen, mislukte eind vorige week. Een sommatie aan de Toneelgroep Maastricht had wel enig succes: een toneelstuk dat eerst ‘Moszkowicz’ heette, is nu ‘De Advocaat’ getiteld.
Het door Ilja Leonard Pfeijffer geschreven toneelstuk Moszkowicz is geïnspireerd door de opkomst en ondergang van Bram Moszkowicz. De première van de voorstelling staat gepland voor zondag 5 maart, maar dan wel onder een andere naam: De Advocaat. Toneelgroep Maastricht besloot tot de naamsverandering na een sommatie van Yehudi Moszkowicz’ kantoor, meldt het gezelschap op de eigen website.
‘Moszkowicz Advocaten laat weten dat Max Moszkowicz junior de familienaam als merk heeft laten registreren en ernstige bezwaren heeft tegen het gebruik van de naam als titel van het toneelstuk’, aldus de Toneelgroep Maastricht maandag. De advocaat van het gezelschap, Joep Koster, vindt weliswaar dat ‘Max de geslachtsnaam Moszkowicz niet kan monopoliseren’, maar toch heeft Toneelgroep Maastricht om verdere gerechtelijke procedures te voorkomen besloten om gevolg te geven aan de sommatie.
De Maatschap geen inbreuk op auteursrecht Robert Moszkowicz
Bij de voorzieningenrechter in Amsterdam haalde de familie Moszkowicz afgelopen vrijdag geen gelijk: die oordeelde dat de VPRO de televisieserie De Maatschap vanaf eind januari gewoon mag uitzenden en dat er geen sprake is van inbreuk op de auteursrechten van Robert Moszkowicz’ boek De Straatvechter. Eerder al trokken de rechtbank Noord-Nederland en het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dezelfde conclusie.
‘In zijn niet aflatende strijd voor uitzendverbod voerde Robert Moszkowicz ook in kort geding weer schending van auteursrecht op,’ aldus de omroep in een ietwat getergd persbericht. De advocaten van de VPRO en producent Dutch Mountain Film, Jaap Versteeg en Merel Teunissen, onderstreepten in hun pleidooi dat de punten die Moszkowicz aanvoerde niet auteursrechtelijk beschermde feiten zijn, die ruim voor het verschijnen van de autobiografie al in verschillende bronnen waren te vinden. De rechter beaamt dit: ‘Het overnemen van ware gebeurtenissen kan niet worden aangemerkt als een auteursrechtinbreuk. [..] Achtergrond is dat men feiten niet mag monopoliseren’.
Daarnaast voerde Moszkowicz aan dat de totaalindrukken van het boek en de serie sterk overeenstemden. Volgens de rechter zijn het boek en de serie echter wezenlijk anders, en dan nog zouden sterke overeenkomsten een uitzendverbod niet kunnen rechtvaardigen vanwege de vrijheid van meningsuiting. ‘Voor een preventieve maatregel als een uitzendverbod weegt immers zelfs een dreigende auteursrechtinbreuk in het algemeen onvoldoende zwaar tegenover het recht op uitingsvrijheid’.
Ook de gevorderde schadevergoeding is afgewezen. Moszkowicz is net als na afloop van de vorige procedures veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. De voorzieningenrechter merkt in de uitspraak op dat hij de eerdere kostenveroordelingen nog steeds niet heeft betaald.
De vierdelige serie De Maatschap, over de fictieve advocatenfamilie Meyer, is vanaf 25 januari te zien op NPO2. Onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans spelen hoofdrollen. De schrijvers lieten zich voor het verhaal ‘inspireren door de geschiedenis van Max Moszkowicz en zijn vier zonen.’