Het is niet de eerste keer dat de naam Bartels valt in verband met een faillissement. Het vorige kantoor van Bartels, BBS Advocaten, ging failliet op 28 maart 2007. Hoewel hij toen al weg was, was zijn rol in het faillissement aanzienlijk. Dat blijkt onder meer uit het verslag van curator Rinke Dulack, gedateerd 14 april 2008. Dulack, nu terugkijkend: “Hij heeft geprobeerd zijn oude kantoor kapot te maken, met hele rare middelen. Dat is hem gelukt.”
Dion Bartels begon zijn eigen kantoor, Bartels Advocaten, in 1994. Begin 2004 werd het kantoor omgedoopt tot BBS: Bartels Boerman Sanders. Het jaar daarop bestond BBS Advocaten uit vier partners: Bartels, Tim Timmermans, Ruud Boerman en Simon Sanders. Dion Bartels zorgde binnen het kantoor onder andere voor de publiciteit.
In 2004 besloot Bartels dat het tijd was voor een sabbatical. Dat was het begin van een nachtmerrie voor zijn partners, die uiteindelijk zou uitmonden in een faillissement. Tijdens zijn afwezigheid betaalde zijn kantoor bepaalde kosten door, maar al snel ontstond onenigheid over de afgesproken kostenvergoeding; Bartels eiste een management fee die vele malen hoger was. Hij bestookte zijn kantoorgenoten midden in de nacht met e-mails, ook over de bedrijfsvoering. Timmermans en Sanders wilden de samenwerking beëindigen, maar Bartels keerde in de zomer van 2005 terug op kantoor.
Vervolgens ontstond binnen het kantoor een onmogelijke situatie. Er werd afgesproken dat Bartels op 1 januari 2006 zou vertrekken. Zo geschiedde, maar daarmee keerde de rust binnen BBS Advocaten allerminst terug. Met het kantoor ging het inmiddels steeds slechter. BBS was mede op initiatief van Bartels in 2004 verhuisd naar een veel te duur pand. Na Bartels’ vertrek gingen de kosten drastisch omlaag, maar ook de omzet daalde gestaag.
Rare middelen
De advocaten van BBS deden hun best om het kantoor te redden, stelde de curator Rinke Dulack. Maar daar stak Dion Bartels een stokje voor. Hij vond dat hij inkomsten was misgelopen en diende een meervoudige klacht plus een dagvaarding in tegen zijn voormalige collega’s. Beide werden later ingetrokken. Na zijn vertrek kaapte Bartels de domeinnaam en het logo van zijn oude kantoor, verspreidde hij het gerucht dat BBS onder bijzonder beheer van ABN AMRO zou zijn geplaatst, opende hun post, deed hun cliënten het aanbod hetzelfde werk voor de helft van het geld te doen en liet beslag leggen op privébezittingen van zijn ex-partners. Begin 2007 kreeg een van de BBS-partners een zware burn-out, die volgens het faillissementsverslag direct te wijten was aan de activiteiten van Bartels. In het voorjaar van 2007 werd het kantoor failliet verklaard.
Rinke Dulack, curator ten tijde van het faillissement van BBS Advocaten en daarna deken van Utrecht, nu werkzaam bij Van Benthem & Keulen, vindt de aanleiding voor het faillissement van BBS Advocaten en dat van Bartels Advocaten onvergelijkbaar. “Bij BBS Advocaten kreeg Bartels problemen met zijn partners en is toen vertrokken. Daarna heeft hij geprobeerd zijn oude kantoor kapot te maken, met hele rare middelen. Dat is hem gelukt, en daar heeft hij ook erg zijn best voor gedaan. Wat ik in het algemeen over Bartels kan zeggen, en dan vooral met betrekking tot de zaak die nu speelt, is dat hij mensen iets voorspiegelt waarvan het zeer de vraag is of hij het waar kan maken. Dat is volgens mij de kern van het probleem.”