Vorige week hadden zich nog enkele tientallen studenten aangemeld bij BoutOveres, het kantoor dat studenten voor 40 euro wil helpen met het bezwaar maken tegen de langstudeerboete. Een week later hebben zich al zo’n 250 studenten gemeld. Advocaat Jan Hein Mastenbroek is er bijna full-time mee bezig.
“Het loopt echt storm”, zegt Jan Hein Mastenbroek van het Groningse advocatenkantoor. In totaal zijn er nu zo’n 250 aanmeldingen binnengekomen. En dan zijn er nog vele tientallen studenten die meer informatie hebben opgevraagd en er nog over nadenken. “We hebben heel veel persaandacht gehad, en nog steeds. Dan gaat het heel hard.”
De eerste honderd bezwaren zijn al verstuurd, vandaag gaan de volgende 150 de deur uit. Mastenbroek is er bijna full-time bezig, zijn secretaresse helemaal. “Ja, het is niet zo dat we een bezwaarschrift driehonderd keer versturen. Steeds weer moeten de persoonlijke omstandigheden van de student erin verwerkt worden. Daartegenover staat dat het kantoor nu op een leuke manier veel media-aandacht krijgt. “Dat is leuk meegenomen”, zegt Mastenbroek.
De meeste reacties zijn inderdaad positief. Van de opleidingsinstellingen komen echter wel wat kritische geluiden. “De Rijksuniversiteit Groningen bijvoorbeeld zegt: ‘Wij voeren alleen de wet uit’. Op hun website hebben ze nu gezet dat studenten geen advocaat nodig hebben om bezwaar te maken. Natuurlijk is een advocaat niet verplicht, maar ik snap niet dat de universiteit zo doet. Bovendien zijn er goede gronden om te beweren dat de wet onverbindend is en dat bij veel studenten bijzondere persoonlijk omstandigheden een rol spelen waar de wet helemaal geen rekening mee houdt. Dat alleen al is grond voor bezwaar.”