Ook zonder bachelor rechten op zak moet het mogelijk worden om de advocatenopleiding te volgen. De wettelijke eis dat alleen bachelors in de rechten tot de advocatenopleiding mogen worden toegelaten, moet liever nog vandaag dan morgen worden geschrapt. Dit betogen de bestuursvoorzitters van vijf grote advocatenkantoren maandag in het NRC Handelsblad. “De rechtenopleiding moet worden verbreed.”
Een directe aanleiding voor de boodschap is er niet. “We vonden elkaar in een voortschrijdend inzicht”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van De Brauw Blackstone Westbroek. De advocatuur heeft grote behoefte aan meer generalisten, schrijft Snoep in het opinieartikel, hierin van harte gesteund door Arnold Croiset van Uchelen (Allen & Overy), Johan Rijlaarsdam (Houthoff Buruma), Michaëla Ulrici (NautaDutilh) en Bas Boris Visser (Clifford Chance).
Een goede, scherpe jurist anno 2014 beschikt namelijk niet enkel uitsluitend over gedegen juridische kennis, maar tevens over basiskennis van psychologie, sociologie, politicologie en economie en het liefst ook over academische vaardigheden als analytisch denken, argumenteren en interpreteren. Hoewel Snoep zegt nog geen reden tot grote zorg te zien, merken hij en zijn collega’s wel dat sommige jonge advocaten een ‘bredere kijk op de juridische techniek’ missen. “Terwijl die bredere kijk steeds belangrijker wordt voor de advocatuur,” stelt Snoep. “Dat is een tendens die al enige tijd gaande is.”
Juist aan die steeds belangrijker wordende ‘extra’s’ ontbreekt het in de universitaire bacheloropleidingen, waar studenten uitsluitend juridische kennis vergaren, constateren de bestuursvoorzitters. Kennis die makkelijk vergeten wordt en die vanwege voortdurend veranderende wet- en regelgeving gemakkelijk achterhaald raakt, bovendien. De bestuursvoorzitters pleiten niet zo zeer voor een inhoudelijke verbreding van de bestaande bacheloropleidingen, als wel voor een verruimde toegang tot de advocatenopleiding.
“Ik heb hierover met verschillende universiteiten gesproken en zij onderschrijven dit van harte”, zegt Snoep. “Zij moeten zich echter aan de regels houden van vastgestelde curriculum en mogen de inhoud van juridische bachelors daarom niet eigenhandig wijzigen.” Hij zou daarom een wijziging in de Advocatenwet toejuichen, die het mogelijk maakt dat ook studenten met een andere bachelor op zak de advocatenopleiding kunnen volgen. “Een master rechten moet kunnen volstaan, met in de voorafgaande bachelor – of dit nu in bijvoorbeeld psychologie of economie is – een equivalent van een jaar juridisch onderwijs.”