De totale waarde aan fusies en overname stijgt in Nederland tot 2020 met 110%. Dankzij deze groei bezet Nederland wereldwijd een derde plaats, achter China en Hongkong. Dit wijst eigen onderzoek van Baker & McKenzie uit. Ook het aantal beursgangen in Nederland zal de komende jaren fors toenemen, van een waarde van 3,6 miljard dollar in 2014 tot een piek van 6 miljard dollar in 2017.
Met het onderzoek verwacht Baker & McKenzie dat de Nederlandse M&A-markt al in 2015 ruim in waarde zal verdubbelen, van 21,9 miljard dollar in 2014 (424 deals) naar ruim 53 miljard dollar in 2015. In 2017 wordt een piek in dealwaarde verwacht, te weten bijna 82 miljard dollar (ruim 600 deals), waarna er van 2018 tot 2020 weer een kleine daling wordt voorspeld.
Positieve economische vooruitzichten zijn de voornaamste veroorzakers van de groei, al bestaan er in Nederland obstakels die deze groei kunnen afremmen, zoals ‘de grote schuldenberg’ en het strakke economische beleid van de overheid. De ‘transaction attractiveness’ in Nederland krijgt gemiddeld een 7,3 als cijfer.
Binnenlandse deals vormen een belangrijke motor achter de groei van het fusie- en overnamevolume. Die vertegenwoordigden vorig jaar met een bedrag van 3,6 miljard dollar nog 7 procent van het totale volume. Dit percentage stijgt de komende jaren naar 17 procent in 2017. Het leeuwendeel van het volume blijft bestaan uit grensoverschrijdende deals.
“Uit het onderzoek blijkt dat de cyclische trends, zoals ontwikkeling van de equity-value van ondernemingen en economische omstandigheden, daaronder begrepen de groei van het nationaal inkomen, het dealvolume tot 2017 zullen opstuwen,” aldus Henk Arnold Sijnja, Corporate partner bij Baker & McKenzie. “Maar misschien nog belangrijker: het positieve sentiment onder bedrijven is terug. CEO’s hebben vertrouwen in het succes van hun strategie en de markten belonen bedrijven die goed presteren.”
Het klimaat voor M&A en beursgangen is goed in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. Met name op het gebied van sovereign credit risk, het goede internationale handelsklimaat en de effectiviteit en betrouwbaarheid van de overheid scoort Nederland goed. Als het gaat om de beschikbaarheid van geld, de grootte van de aandelenbeurs en de complexe wet- en regelgeving scoort Nederland minder hoog. Sijnja: “Het klimaat in Nederland om zaken te doen is goed, maar zou nog beter kunnen zijn als we deze aspecten verbeteren.”
Bekijk hier de Global Transactions Forecast Netherlands.
Download via deze link het volledige onderzoek (PDF).