Rond het weekend waren Baker McKenzie en Dentons er nog niet uit, maar dinsdag hebben twee van ’s werelds grootste advocatenkantoren toch bekendgemaakt afscheid te nemen van Rusland. Hierbij kiezen beide kantoren voor een afwijkende constructie; hun Russische vestigingen gaan zelfstandig verder.
Dit betekent voor Dentons concreet dat de twee kantoren in Moskou en Sint-Petersburg – samen goed voor zo’n 250 mensen – de naam Dentons verliezen, om verder te gaan als een zelfstandig, onafhankelijk Russisch advocatenkantoor. Welke cliënten deze vestigingen bedienen, is onduidelijk.
Dentons was meer dan dertig jaar actief in Rusland en hoopt in betere tijden weer terug te kunnen keren, aldus een verklaring van global CEO Elliott Portnoy, ‘als dit juridisch en praktisch weer mogelijk is’. Vorige week was de teneur van de communicatie nog anders: ‘Voor nu blijven onze Russische kantoren open,’ liet Dentons toen weten. ‘We focussen op onze mensen, die geen verantwoordelijkheid dragen voor het handelen van hun regering, en op onze cliënten, die ons advies dringend nodig hebben. Bijvoorbeeld over hoe zij hun operaties in Rusland kunnen afschalen.’
Baker was het eerste Amerikaanse kantoor in Rusland
Baker McKenzie was 33 jaar geleden het eerste Amerikaanse advocatenkantoor dat de Russische markt op mocht – in 1989, nog in de Sovjettijd – en heeft eveneens kantoren in Moskou en Sint-Petersburg. Daar zijn circa 260 mensen werkzaam, waarvan 130 advocaten. Net als in het geval van Dentons gaan deze vestigingen verder als een onafhankelijk advocatenkantoor, meldt Baker McKenzie op de eigen website.
Uit het statement: ‘We hebben deze moeilijke beslissing genomen na voortdurend overleg met onze internationale cliënten en na een zorgvuldige afweging over het welzijn van onze mensen in de regio.’ Baker McKenzie onderstreept nogmaals niet te zullen optreden voor ‘individuen of partijen gelieerd aan de Russische staat, waar dan ook ter wereld’.
Dat de kantoren met de grootste aanwezigheid in Rusland als laatste hun vertrek uit het land aankondigen – DLA Piper deed dit maandag -, heeft vermoedelijk te maken met de logistieke complexiteit van deze operaties. Diverse internationale advocatenkantoren met kleinere Russische vestigingen bevestigden afgelopen week al stante pede te vertrekken uit het land, zoals Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer, Norton Rose Fulbright, CMS, Latham & Watkins en White & Case.