Gijs Scholtens, een van de boegbeelden van het Nederlandse arbeidsrecht, is maandag 13 juli op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt. Van 1970 tot 2005 was Scholtens arbeidsrechtadvocaat bij het huidige NautaDutilh in Rotterdam, waarvan de laatste 26 jaar als partner.
In een tweedelig profiel dat Advocatie rond zijn pensionering in 2005 publiceerde, werd hij door een van zijn kantoorgenoten als volgt getypeerd: “Gijs Scholtens is van het type dat 100% voor zijn klanten gaat, 100% voor kantoor en daarna pas aan zichzelf toekomt.” Ook stond hij binnen de Nederlandse Orde van Advocaten aan de wieg van de verplichte permanente beroepsopleiding.
Al ging Scholtens zelf nooit in militaire dienst, sinds zijn jeugd had hij al een fascinatie voor de militaire macht. Niet voor niets werd ook over hem gezegd: ‘Op kantoor leidt hij zijn stagiaires en medewerkers zoals een generaal zijn soldaten’.
Na zijn pensioen verleende Scholtens in 2007 en 2008 alsnog zijn diensten aan de krijgsmacht en verbleef hij enkele periodes in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hier zorgde hij voor de juridische begeleiding van de Nederlandse militaire missie aldaar en voor de ondersteuning van het plaatselijke rechtssysteem. Over zijn belevenissen publiceerde hij het boek ‘Taskforce Uruzgan, op zoek naar het recht’. Geinspireerd door de Chinese krijgsheer-filosoof Sun Tzu, schreef hij ook het boek Sun Tzu’s krijgskunst voor advocaten.
Tevens was Scholtens in de afgelopen tien jaar onder meer voorzitter van de Stichting Vrienden van het Nederlands Legermuseum in Delft en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren Rotterdam, en deed hij commissiewerk voor de Stichting Veteranen Platform.
Scholtens wordt zaterdag 18 juli gecremeerd in Rotterdam.
Een tweedelig portret van Scholtens, ‘De vriendelijke militair’, dat hier en hier is terug te lezen.