Dilan Yeşilgöz-Zegerius maakt het niet mogelijk voor (kandidaat-)notarissen om, in verband met hun veiligheid, ongebruikelijke transacties anoniem te melden. Dat schrijft de minister in een bijlage van een Kamerbrief. Eerder wees haar voorganger, Ferd Grapperhaus, dit voorstel van de SP af.
Yeşilgöz-Zegerius schrijft dat ze het standaard anonimiseren van gegevens in het strafdossier niet wenselijk en noodzakelijk acht. ‘Transparantie, herleidbaarheid en controle van informatie voor opsporingsdiensten en OM alsook voor (de verdediging van) de verdachte en gerechtelijke instanties is een essentieel uitgangspunt voor ons rechtsstelsel. Een systeem van het standaard anonimiseren van gegevens draagt hieraan niet bij,’ betoogt ze in de bijlage.
Verder gaat de minister van Justitie en Veiligheid investeren in de analyse van ongebruikelijke transacties door Financial Intelligence Unit-Nederland, en het versterken van het toezicht op poortwachters als accountants en notarissen.
Meer aandacht voor veiligheid
Net zoals voorganger Grapperhaus heeft Yeşilgöz-Zegerius wel oog voor de veiligheid van melders van ongebruikelijk transacties. Hier wordt volgens haar – in overleg met de politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie (OM), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) – ‘nog meer’ aandacht besteed. Daarbij stelt de minister dat met de melder contact kan worden opgenomen om na te gaan of zich dreigingsrisico’s voordoen bij opname van de naam van de melder in het strafdossier. Vervolgens bepaalt het OM of maatregelen – zoals anonimiseren – worden genomen ter bescherming van de melder.
Grapperhaus beloofde in 2020 dat de veiligheid van beroepsgroepen die ongebruikelijke transacties dienen te melden – waaronder notarissen en advocaten – meer aandacht krijgt. Hij deed deze toezegging na een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Van Nispen van de SP. Daarin werd onder andere voorgesteld om de melder in het strafdossier te anonimiseren. De oud-minister wees dat voorstel toen af, evenals de suggestie van de KNB om meldingen via de beroepsorganisatie te laten verlopen.