Annalies Outhuijse (Stibbe) mocht dit jaar de Young Talent Award in ontvangst nemen. De duizendpoot is onder andere onderzoeker, gastdocent en oprichter van een eigen bedrijf. Dat zij dit alles weet te combineren, maakte voor de jury duidelijk dat zij de prijs absoluut heeft verdiend.
Foto: Julia Peleaulu
Wie de Gouden Zandlopers-jury vraagt welke eigenschappen een jong talent een Young Talent maken, krijgt verschillende antwoorden. Autonoom, ondernemend, ambitieus, innovatief, maatschappelijk betrokken of commercieel sterk: allemaal kansrijke kwaliteiten om bekroond te worden tot dé juridische uitblinker van het jaar. Dit jaar ging het tussen drie juristen die meerdere van deze kwaliteiten bezitten: Annalies Outhuijse van Stibbe, Sanne Knopper van De Roos Advocaten en Charlotte Mol van de Universiteit Utrecht.
Alle drie de talenten hebben een indrukwekkend – en overvol curriculum vitae, dat een
Gouden Zandloper-nominatie ruimschoots rechtvaardigt. Maar de winst was dit jaar voor Annalies Outhuijse, die volgens de jury met haar omvangrijke track record de titel Young Talent 2022 meer dan verdient.
Uitzonderlijke prestaties
Annalies Outhuijse (1992) heeft een cv dat haar de hele wereld over brengt, van Groningen tot Australië en van Texel tot Fiji. Naast bestuursrechtadvocaat bij Stibbe is ze onder meer onderzoeker, redactielid, gastdocent en oprichter van een bedrijf in outdoor escape games. Voor de jury redenen genoeg om dit schaap met de vijf poten uit te roepen tot Young Talent 2022.
Al tijdens haar studie aan de Rijksuniversiteit Groningen viel Outhuijse op door haar uitzonderlijke prestaties. Ze rondde zowel de master staats- en bestuursrecht (summa cum laude) als de onderzoeksmaster (cum laude) af met een negen voor haar scriptie. “Maar het meeste leerde ik van de kansen die ik kreeg om me naast mijn studie te ontwikkelen”, vertelt Outhuijse. Zo werd ze onder meer gevraagd als student-assistent en onderzoeksassistent bij de vakgroep bestuursrecht. Al in haar tweede jaar publiceerde Outhuijse haar eerste casestudy, waarna nog talloze onderzoeken zouden volgen.
Veel energie
Na haar afstuderen is Outhuijse gepromoveerd op het functioneren van de bestuurlijke boete binnen het mededingingsrecht. In 2018 werd ze uitgenodigd om vijf weken lang de net opgerichte mededingingsautoriteit op Fiji te trainen. “Je kunt een rechtsstelsel niet zomaar kopiëren, het moet worden ingebed in de lokale cultuur. Ik heb er zelf ook ontzettend veel van geleerd.”
Sinds 2019 is Outhuijse advocaat in het milieurecht-team van Stibbe, waar ze onder meer een prestigieus onderzoeksproject over waterschaarste binnenhaalde. Regelmatig spreekt ze op congressen, onder meer in Zuid-Afrika en Australië. Haar publicatie-output is indrukwekkend: er zijn inmiddels meer dan vijftig wetenschappelijke artikelen van haar hand verschenen. Dat Outhuijse daarnaast ook nog tijd heeft om redactielid van twee juridische tijdschriften, gastdocent aan de Universiteit Utrecht, lid van de bezwaarcommissie van de provincie Friesland en bestuurder van de Franeker Academie te zijn én afgelopen jaar samen met haar partner op Texel een bedrijf in outdoor escape games oprichtte, wordt door de jury met grote bewondering ontvangen. Annalies: “Ik heb veel energie, dat scheelt!”
Wat het kersverse Young Talent zelf van haar loopbaan verwacht? “Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de rechtspraktijk en de wetenschap. De award is een mooie bevestiging dat wat ik zelf zo leuk vind om te doen, ook door anderen wordt gewaardeerd.
Uitgebreide interviews en portretten van alle Gouden Zandlopers-genomineerden kunt u lezen in de nieuwste editie van Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de awardshow. Klik op de cover om het magazine te lezen.