Ondanks een nieuwe daling van de uurvergoeding door de Raad voor Rechtsbijstand in oktober vorig jaar, is de animo onder advocaten en andere rechtsbijstandverleners om toevoegingszaken te doen niet verminderd. Dat concludeert de Raad in de dinsdag gepubliceerde Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2013.
Op 1 oktober 2013 daalde de uurvergoeding voor toevoegingszaken van 106,99 euro naar 104,85 euro. Een verdere verlaging is als gevolg van nieuwe bezuinigingsmaatregelen op komst. Een van de aangevoerde redenen dat de animo voor toevoegingszaken nog niet is gedaald – tegen de verwachtingen van de Orde van Advocaten in –, is dat toevoegingen voor veel advocaten een vaste bron van inkomsten vormen, waarbij het incassorisico bovendien beperkt is tot de hoogte van de eigen bijdrage.
Daarnaast is het stelsel de rug toekeren voor veel advocaten simpelweg ‘geen (aantrekkelijke) optie’, zelfs niet bij lagere vergoedingen. ‘Dit betreft vooral de groep die affiniteit heeft met en dus gespecialiseerd is op een bepaald rechtsgebied waarbinnen per definitie op toevoegingsbasis wordt gewerkt, zoals asielrecht, een deel van het strafrecht en BOPZ’, aldus de monitor.
Mochten zulke advocaten niet langer op toevoegingsbasis willen werken, dan moeten zij zich meestal richten op andere rechtsgebieden, waarmee ze wellicht minder affiniteit hebben. Dat zou niet alleen impact hebben op de bedrijfsvoering van individuele advocatenkantoren, maar ook een verschraling van het aanbod tot gevolg kunnen hebben, stelt de Raad. ‘Veel specialistische know how zou op deze manier verloren kunnen gaan.’
Volgens de monitor steeg het aantal afgegeven toevoegingen in 2013 opnieuw licht, tot zo’n 450.000. Het aantal klantactiviteiten bij de dertig vestigingen van het Juridisch Loket – van telefoontjes en e-mails tot gesprekken – nam vorig jaar sterk toe, tot bijna 1 miljoen. Dit is een gevolg van de in 2011 ingevoerde maatregel ‘diagnose en triage’.
Verder wijst het rapport uit dat eind 2013 ruim 60% van alle toevoegingen werd afgegeven aan 1.100 kantoren die werken op basis van High Trust en dat inmiddels 90% van de betrokken advocaten hun toevoegingszaken digitaal regelen.
Download de Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2013 (PDF).