Wat betekent de COP27 voor de Nederlandse advocatuur? Jorian Hamster, senior associate bij DLA Piper, kan je er alles over vertellen; namens Georgië was hij ter plaatse. “Je botst in de wandelgangen tegen John Kerry aan, het is een enorm circus.”
Al tien jaar lang staat DLA Piper pro bono de staat Georgië bij. Een delegatie van het kantoor helpt het land met alle voorbereidingen voor de klimaatconferenties, en is ook ter plaatse om daar de belangen van Georgië zo goed mogelijk te behartigen.
Ambitieuze klimaatdoelen
Jorian Hamster: “Georgië ligt natuurlijk in Europa, maar het is tegelijkertijd een ontwikkelingsland. Het is een kleine, voormalige Sovjetstaat, dus ze hebben van oudsher niet bijster veel expertise in huis op het vlak van het klimaat, maar ze willen wel heel graag ambitieuze doelen stellen. Wij helpen door thema’s te identificeren en te zorgen dat de stem van Georgië zo goed mogelijk gehoord wordt tijdens de internationale conferenties, en dat begint zijn vruchten af te werpen.”
Andere diplomaten lijken steeds serieuzer naar de stem van Georgië te luisteren. Eén van de speerpunten van het land is dat alle werelddelen gelijk vertegenwoordigd zouden moeten zijn in de organen van de VN, niet alleen het rijke westen. Dat gedurende de afgelopen jaren in deze samenstellingen van enkele belangrijke organen plek gemaakt is voor de wat armere landen, voelt voor Hamster dan ook als een overwinning.
Kleine stappen
Ogenschijnlijk kleine stappen dus, die voor bepaalde landen een groot verschil kunnen maken. “Het is echt nachtenlang onderhandelen op weinig slaap, de frustraties lopen hoog op. De Europese Unie gaf op de laatste dag zelfs aan dat het oké zou zijn als er geen akkoord zou zijn. Dat we er dan toch in geslaagd zijn om afspraken te maken waar iedereen zich aan dient te houden, is heel bijzonder.”
Bijzonder is het natuurlijk sowieso, om daar als advocaat tussen alle diplomaten te lopen. Hamster: “DLA Piper is het enige kantoor dat namens een land naar de COP komt. Sommige kleine eilandstaten worden bijvoorbeeld vertegenwoordigd door NGO’s, maar op deze manier – op pro bono basis – een land bijstaan is uniek.”
Enorm circus
“Ik had ook nooit verwacht zoiets te gaan doen toen ik advocaat werd,” vervolgt Hamster. “Om daar als klimaatonderhandelaar in die kleine zaaltjes te zitten is heel bijzonder. Je botst in de wandelgangen tegen John Kerry aan, het is een enorm circus. Het is ook echt een ander vak dan de advocatuur; je moet er veel zitvlees voor hebben. Het diplomatieke, multilaterale onderhandelingsspel is wat langzamer dan het dealproces van de gemiddelde advocaat.”
Hoe de delegatie van DLA Piper ervoor zorgt dat Georgië serieus genomen wordt tussen al die zwaargewichten? Door aansluiting te zoeken bij gelijkgestemde landen. En niet alleen Georgië doet dat. Ook de Europese Unie, de eilandstaten en de Amerikaanse landen vergaderen bijvoorbeeld iedere ochtend samen, voordat alle landen samen komen.
Georgië heeft Zwitserland, Mexico en Zuid-Korea als ‘bondgenoot’. Een op het eerste gezicht verrassende combinatie van landen, met als common ground dat het allemaal landen zijn met serieuze klimaatambities. “We hebben elke ochtend overleg met die groep, waar we kijken of we een gemeenschappelijk standpunt kunnen vinden. Dan neemt je stem en je belang opeens echt toe. Als je namens die groep het woord neemt in een vergadering, merk je dat andere landen je serieus nemen,” aldus Hamster.
Webinar
Na thuiskomst organiseerde DLA Piper afgelopen week een webinar voor hun cliënten. Het bedrijfsleven onderhandelt immers niet mee, maar heeft er flink baat bij om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van recente afspraken en ontwikkelingen. Cliënten zijn ook op zoek naar guidance; wat is er afgesproken, waar moeten ze rekening mee houden, wat is die stip op de horizon? DLA Piper maakt daarom de vertaalslag voor hen.
Hamster: “Dit jaar is er geen gigantisch verdrag uitgerold of iets dergelijks. De belangrijkste boodschap is daarom eigenlijk: wacht niet tot er een eenduidige richting uit die COP komt, maar onderneem zelf actie. Het bedrijfsleven kan veel sneller zijn op het gebied van klimaatambities en acties, wat het verschil kan maken.”