Allen & Overy moet van de Engelse rechter de boeken opendoen over declaraties in een octrooizaak. Daarnaast wordt het kantoor gedwongen een raming van toekomstige kosten te geven. Die raming moet de tegenpartij in de zaak in staat stellen om het risico van verder procederen in te schatten. Dat meldt Legal Week.
5,18 miljoen pond, omgerekend tien miljoen dollar. Dat bedrag declareerde de City firm in een zaak waar het Blackberry bedrijf Research in Motion bijstond tegen het Amerikaanse technologiebedrijf Visto. Allen & Overy moet nu gedetailleerd aantonen hoe ze tot de hoogte van de bedragen komt.
“Unneccessary for a five-day trial,” oordeelde Justice Floyd, geconfronteerd met de legal fees die A&O hem voorschotelde. De rechter weigerde eerder de verliezende partij Visto te veroordelen tot het betalen van de door de tegenpartij gemaakte kosten.
Twee advocaten bogen zich in totaal 4500 uur over het dossier. A&O won, maar de billing praktijken van het kantoor trokken meer de aandacht dan de winst. The Financial Times kreeg lucht van het verhaal en schreef uitgebreid over het declaratiegedrag van de twee. De zaak werd geleid door Allen & Overy’s intellectuele eigendom-partner Nicola Dagg.
Ongebruikelijk
Het is ongebruikelijk dat een rechter bepaalt dat een kantoor op deze wijze openheid van zaken moet geven over het declaratiegedrag. Vooral de bepaling dat een kantoor vooraf moet bekendmaken hoeveel kosten er gemaakt zullen worden, is voor een patent litigation dispute opmerkelijk.
Allen & Overy heeft de laatste maanden meer publicitaire tegenwind. In Nederland kreeg het kantoor een belabberde rating (155e plek op een totaal van 173) in het Incompany 100-onderzoek naar tevredenheid over zakelijke dienstverleners. De redactie van Incompany vermoedde dat de publiciteit over de declaratiezaak debet was aan de slechte notering.
Ook op milieugebied doet het kantoor het slecht. Allen & Overy heeft de grootste carbon footprint van achttien grote Britse advocatenkantoren, zo meldde Legal Week vorige week. De vrolijk rokende schoorsteen van A&O braakt jaarlijks 27,269 ton CO2 uit. Dat is 8.52 ton per werknemer. Wel moet worden opgemerkt dat niet alle grote kantoren het lef hadden om deel te nemen aan het onderzoek: zo deed Clifford Chance niet mee.