De totale dealwaarde van de internationale M&A-markt groeide in 2015 naar ruim vier biljoen dollar. Dat is een stijging van liefst 22% in vergelijking met 2014, terwijl het aantal deals per jaar de laatste jaren juist met 13% afnam. Dit becijfert Allen & Overy in zijn jongste M&A Insights-rapport, dat vlak voor Kerstmis verscheen.
Bijna de helft van de M&A-deals vond plaats in de technologie, media & telecom sector (TMT) en in life sciences. Die zijn respectievelijk goed voor 25,7% en 21% van de dealwaarden. Azië heeft afgelopen jaar voor het eerst westelijk Europa ingehaald als de op één na meest actieve M&A-markt na de VS.
Niet alleen de gunstiger economische omstandigheden dragen bij aan de groeiende M&A-activiteit, maar ook de lagere rentes, waardoor financiering goedkoper en eenvoudiger is. Als andere katalysatoren van de groei noemt Allen & Overy aandeelhouderactivisme en lopende privatiseringsprogramma’s van overheden.
‘Kostensynergie en -efficiëntie als gevolg van consolidatie is nog steeds een belangrijke reden om tot een deal over te gaan,’ schrijft het advocatenkantoor. ‘M&A wordt ook gebruikt als tactiek om zich te verdedigen, met name bij sectoren die te maken hebben met destabiliserende factoren, zoals energiebedrijven die onder druk staan door afnemende grondstofprijzen.’
Volgens Katinka Middelkoop, partner bij Allen & Overy in Amsterdam, is het nog onzeker of de globale dealactiviteit in 2016 opnieuw zo fors zal toenemen. “In 2015 leken macropolitieke en economische gebeurtenissen weinig invloed te hebben op de M&A-markt,” zegt Middelkoop. “De reden hiervoor kan zijn dat het vertrouwen in de boardroom erg sterk is, of dat bedrijven en markten weerbaarder zijn geworden tegen externe factoren in vergelijking met de periode van voor de crisis. Het wordt spannend of de M&A-markt opgewassen blijft tegen de toenemende dreiging van internationaal terrorisme, een Brits referendum en de aankomende renteverhoging in de VS.”
De Allen & Overy-partner verwacht wel dat cross-border M&A de boventoon zal blijven voeren ‘met zowel partijen uit de VS en Azië die zeer geïnteresseerd blijven in Europese bedrijven’.