Hendrik Jan Biemond is benoemd tot een van de vijf nieuwe Diversity & Inclusion (D&I)-partners bij Allen & Overy. De advocaat, politicus en voormalig officier van justitie wordt de regionale D&I-partner van Europa. “We willen de bewustwording naar een hoger plan tillen.”
De gekozen partners bevorderen, naast hun reguliere werkzaamheden, de inclusiecultuur bij Allen & Overy door de diversiteits- en inclusie-initiatieven in hun regio te leiden. Zo is er een D&I-partner gekozen voor Azië en de Pacific, het Verenigd Koninkrijk, de Amerika’s, Afrika en het Midden-Oosten en, tot slot; Europa.
In een persbericht van vorige week stelt Jo Dooley, hoofd Diversiteit & Inclusie bij het wereldwijde advocatenkantoor, dat deze regionale verdeling noodzakelijk is. Elke regio kent immers zijn eigen diversiteits- en inclusiviteitsproblemen en uitdagingen, en de desbetreffende partners begrijpen hun regionale culturele context goed. Daarnaast kunnen ze hun eigen netwerk inzetten om zo effectief mogelijk verandering te bewerkstelligen.
Een langetermijnproces
De vanuit Amsterdam werkzame Hendrik Jan Biemond is dus de verantwoordelijke voor Europa. Hij legt uit wat A&O met de nieuwe partneraanstellingen beoogt: “Voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer zijn geen quick fixes. Dat is een langetermijnproces, waar zoveel mogelijk mensen en tijd in geïnvesteerd moet worden. Uit alle lagen van de organisatie, dus ook partners.”
A&O is al enkele jaren goed op weg: zo bleek eind 2019 dat meer dan 33% van de topfuncties bekleed waren door vrouwen. Toch wil het kantoor zijn diversiteits- en inclusiviteitsbeleid voortaan meer intersectioneel benaderen. Biemond: “Voorheen richtten we ons op specifieke ‘onderdelen’ zoals gender, LHBTI of biculturaliteit. Nu bekijken we het probleem echter alomvattend: de heersende cultuur van witte heteromannen moet worden doorbroken. Zodat iedereen op kantoor gelijk behandeld wordt, en dat de verschillen bijdragen aan een beter A&O. Dat is ons credo.”
Praten voor meer bewustwording
Biemond gaf zichzelf op voor de functie omdat hij vindt dat hij een duidelijke visie heeft op diversiteit en inclusie, mede omdat hijzelf LHBTI’er is en werkzaam bij A&O. Maar hoe gaat hij zijn functie dan invullen? “Het gesprek gaande houden,” aldus Biemond. “Over de noodzaak van diversiteit en inclusiviteit, maar ook hoe we die kunnen bewerkstelligen. Dat klinkt wollig, maar is essentieel, en moet door heel de organisatie gebeuren. Niet enkel op partnerniveau.”
Zo is Biemond van plan om te praten met de hoofden van de HR-afdelingen, maar ook om groepen medewerkers, junior én senior, samen te brengen die over het onderwerp willen meepraten. “Op die manier verzamel je ideeën, maar ook best practices. Want we starten, op het vlak van diversiteit en inclusiviteit, niet from scratch bij A&O. We zijn daar al een tijd mee bezig, maar we willen de bewustwording naar een hoger plan tillen. Zodat A&O over vijf jaar nog inclusiever en diverser is.”