AKD streeft naar een verdubbeling van het aantal vrouwelijke equity partners in 2024. Onder meer voor dit doel is bestuurslid Marc Wintgens gebombardeerd tot Head of Diversity & Inclusion van het kantoor. Dit is volgens AKD hard nodig: “Hoe we het nu doen als kantoor, is niet voldoende.”
AKD is het op vier na grootste advocatenkantoor van Nederland en bezet zodoende de vijfde plaats in de advocatuur Top 50 van Advocatie. Per 1 januari 2020 zijn 10 van de 65 AKD-partners vrouw, wat neerkomt op 15,4%. Dit blijkt uit door AKD aangeleverde gegevens voor de eind maart te verschijnen Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2020. Het is een lichte verbetering ten opzichte van 2019, toen 14,5% van de AKD-partnership vrouwelijk was.
Van de tien grootste Nederlandse advocatenkantoren doet alleen Clifford Chance in Amsterdam het nog slechter: hier zijn per 1 januari 2020 2 van de 21 partners vrouw – een schamele 9% -. Binnen de partnergroepen van grote kantoren als De Brauw, Loyens & Loeff en Stibbe blijft het aantal vrouwen onder de 20%.
De benoeming van Wintgens tot Head of Diversity & Inclusion bij AKD is volgens een persbericht onderdeel van ‘de missie om een diversiteits- en inclusiviteitsplan voor de lange termijn te creëren’. “We vinden het belangrijk dat diversiteit en inclusiviteit verder gaan dan een beleidsdocument en een mooie tekst op de website,” aldus Witgens. “Hoe we het nu doen als kantoor is niet voldoende. Het moet nog meer onderdeel worden van onze cultuur en van de keuzes die we als kantoor maken. Hoe kunnen we met ruim 475 collega’s in de Benelux een kantoor zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen? Dat zijn de vragen waar ik als Head of Diversity & Inclusion mijn tanden in ga zetten.”
HR-directeur Marjan Oskam valt hem bij: “We weten dat we niet in een paar jaar een evenredige man/vrouw-verhouding in onze partnergroep hebben, maar we doen ons best om het aantal vrouwelijke partners in ons kantoor te vergroten. En dat gaat verder dan een quotum, dit is cultuur- en gedragsverandering. En dat kost tijd. Maar we willen dat diversiteit en inclusiviteit, en het gesprek erover in alle onderdelen van ons kantoor tot stand komen. Zowel bij onze advocaten, fiscalisten, notarissen en support.”
Niet alleen wil AKD in 2024 het aantal vrouwelijke equity partners hebben verdubbeld, ook moeten er meer vrouwen worden benoemd in gezichtsbepalende posities, zoals in het bestuur en de raad van commissarissen. Inmiddels is AKD onder andere aangesloten als partner van Stichting Forward en heeft het kantoor het EQUAL in LEGAL Statement ondertekend.
Verder wordt er een diversiteits- en inclusiviteitscommissie opgericht, komen er meer opleidingen en trainingen voor dit onderwerp en wordt er meer aandacht besteedt aan zaken als ‘unconscious bias’ binnen AKDMY, het opleidingshuis van AKD.