Verzekeraar Aegon heeft zijn dochterbedrijven in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro verkocht aan de Oostenrijkse branchegenoot Vienna Insurance Group (VIG). Aan de advieskant van de deal waren Allen & Overy en NautaDutilh betrokken.
Allen & Overy voorzag Aegon van juridisch advies. Het advocatenkantoor deed dit met een dertienkoppige selectie bestaande uit Katinka Middelkoop (lead), Tim Stevens, Diyashen Pillay, Samuel Garcia Nelen, Iradj Nazaryar, Julius Hackeng, Dennis Budde, Yvo de Vries, Tjarda van der Vijver, Jochem de Kok, Brechje van der Velden, Daphne van der Houwen en Flora van Laar. Daarnaast verzorgden Rens Bondrager en Tim de Raad belastingadvies aan de verzekeraar. Teams van Allen & Overy Duitsland, Hongarije en Polen werkten ook mee aan de deal.
VIG werd bijgestaan door NautaDutilh. Het team dat de Oostenrijkse verzekeraar bijstond, werd aangevoerd door Jaap Stoop en Joost Kloosterman en bestond verder uit Eva van Rooijen, Sanne Mesu, Larissa Silverentand, Roderick Watson, Pieternel Verhoeven-van den Brink en Erik Poorthuis. NautaDutilh werkte bij deze transactie samen met Wolf Theiss, een bekend advocatenkantoor in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa.
Strategische focus
Met de verkoop van zijn Centraal- en Oost-Europese tak heeft Aegon het verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheer in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije afgestoten. Topman van Aegon; Lard Friese, tegenover NU.nl: “We scherpen onze strategische focus aan en richten ons daarbij op die landen en activiteiten waarmee Aegon de meeste waarde kan creëren.” Hiermee lijkt de verzekeraar beleggers tegemoet te komen: zij zijn de laatste jaren ontevreden omdat Aegon minder presteert dan andere Nederlandse verzekeraars. Volgens experts komt dit onder andere omdat Aegon in te veel landen aanwezig is.
De verkoopprijs van 830 miljoen euro ligt flink hoger dan de 600 miljoen die de markt verwachtte. De verkoop levert Aegon verder een boekwinst van 362 miljoen euro op en de solvabiliteitsratio, die aangeeft in welke mate een verzekeraar aan zijn verplichtingen kan voldoen, stijgt met acht procentpunt (eind juni was de solvabiliteit 195 procent). Momenteel is de transactie nog onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en mededingingsautoriteiten. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2021 de deal wordt beklonken.