Honderden advocaten- en notariskantoren hebben voor zeker 13,5 miljoen euro loonsubsidie aangevraagd via de eerste NOW-regeling. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde NOW-register. Opvallend is dat enkele zakelijke kantoren de aangevraagde voorschotten van in de tonnen toch niet nodig hebben.
Het UWV publiceerde het NOW-register eind vorige week op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met de bedoeling ‘zo transparant mogelijk te zijn over de besteding van publiek geld’. In het ruim 2.000 pagina’s tellende register staan alle bedrijven die in de eerste aanvraagperiode gebruik hebben gemaakt van de eerste Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), plus de hoogte van het voorschot.
De NOW-regeling werd in het leven geroepen als gevolg van de corona-uitbraak in maart, om Nederlandse werkgevers in zwaar weer tegemoet te komen in de loonkosten. Bedrijven die gedurende drie maanden minstens 20% omzetverlies lijden, kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 90% van de loonsom (afhankelijk van de verwachte grootte van de omzetdaling). Voorwaarde bij de regeling is dat werkgevers salarissen blijven doorbetalen en in de periode dat de subsidie loopt geen ontslagaanvraag doen.
Uit de gegevens in het NOW-register is te destilleren dat zeker 450 advocatenkantoren – waaronder veel strafrecht- en asielrechtkantoren – en bijna honderd notariskantoren vanaf begin april een beroep hebben gedaan op de NOW-regeling. Onder de vele strafrechtkantoren die een beroep deden op overheidssteun – nadat ze door de plotse sluiting van de gerechtsgebouwen in maart nagenoeg al hun werk zagen opdrogen – zijn bekende namen als Cleerdin & Hamer, Anker & Anker, Spong, Yehudi Moszkowicz en Jebbink Soeteman.
Ter vergelijking en enige nuance: de aantallen horecabedrijven, sportscholen en culturele instellingen in het register lopen in de duizenden, en met de gehele NOW-regeling zijn in totaal miljarden gemoeid. In totaal hebben circa 139.000 bedrijven van de regeling gebruik gemaakt. Onder anderen KLM, NS en Booking.com hebben tientallen miljoenen aan loonsteun ontvangen.
Van nog geen 1.000 euro tot vijf ton
De uitgekeerde voorschotten per kantoor variëren uiteraard sterk en zijn afhankelijk van de kantoorgrootte, de loonkosten en het verwachte omzetverlies. Het gaat om uitgekeerde bedragen van nog geen 1.000 euro voor de kleinste kantoren tot bijna 500.000 euro voor een van de twee Zuidas-kantoren in de lijst.
Opvallend is kortom dat ook volop zakelijke kantoren, veelal actief in meerdere rechtsgebieden en met de bijbehorende commerciële uurtarieven – loonsubsidie hebben aangevraagd uit vrees voor omzetverlies. Meer dan vijftien advocatenkantoren hebben via de eerste NOW-regeling meer dan 100.000 euro ontvangen, waaronder uit de top 50 Lexence, Norton Rose Fulbright, KienhuisHoving, Banning en Van Iersel Luchtman. De tien hoogste voorschotbedragen voor de advocatuur:
1. Lexence
2. La Gro Geelkerken
3. Norton Rose Fulbright
4. deBreij
5. Cleerdin & Hamer
6. DVAN Advocaten
7. KienhuisHoving
8. Capra Advocaten
9. Banning
10. De Bok Roijers Gasseling
495.396 euro
293.487 euro
225.948 euro
202.371 euro
190.260 euro
175.926 euro
174.942 euro
174.414 euro
157.494 euro
141.663 euro
‘Lexence bleef goed draaien’
Heeft Zuidas-kantoor Lexence het werkaanbod en de omzet zo zien instorten dat er inderdaad behoefte was aan bijna vijf ton loonsubsidie? Toch niet: managing partner Peter Reinders laat bij navraag opgelucht weten dat de noodsteun achteraf toch niet nodig is geweest. “Toen de crisis begon, besloten we om ons maximaal voor te bereiden op de potentieel zware situatie die op ons afkwam,” zegt hij. “Daar hoorde ook de NOW-aanvraag bij, al hoopten we dat we deze steun niet nodig zouden hebben. Dat blijkt gelukkig het geval, dus we gaan het bedrag weer terugbetalen.”
Uiteindelijk bleef het kantoor in het afgelopen kwartaal ‘goed draaien’, aldus Reinders, met de kanttekening dat het M&A-werk meer advies- dan transactiegericht werd en andere secties het drukker kregen. “Maar dat wisten we natuurlijk niet van tevoren. Nu ziet het er naar uit dat de Nederlandse economie er redelijk goed vanaf komt, maar het blijven zeer onzekere tijden.”
Ook La Gro Geelkerken (o.a. Leiden, Alphen aan den Rijn) heeft de aangevraagde loonsteun van bijna 300.000 euro ‘hoogstwaarschijnlijk’ toch niet nodig gehad, zegt managing partner Caroline de Weerdt desgevraagd. Zij houdt enkel een kleine slag om de arm omdat nog niet alle omzetgegevens van de afgelopen periode vaststaan.
“We wisten begin april totaal niet wat de toekomst zou gaan brengen, dus namen we het zekere voor het onzekere,” zo licht De Weerdt de NOW-aanvraag toe. “Ja, we wisten dat we een beroep deden op publiek geld, dat was een discussiepunt. Maar op dat moment was er plotseling aanzienlijk minder werk in enkele van onze praktijken. Zittingen gingen niet door en het advieswerk nam af. Gelukkig draait het kantoor inmiddels weer volop. Maar stel dat we geen steun hadden aangevraagd en het wél nodig hadden gehad… We kunnen het ons niet veroorloven om achteraf te zeggen: ‘hadden we het maar anders gedaan’.”
Geen offers vragen aan medewerkers
Het volledig in M&A gespecialiseerde Amsterdamse kantoor deBreij zag het werk half maart, toen premier Rutte de coronamaatregelen aankondigde, volledig opdrogen. Alle reden dus om voor de medewerkers NOW-steun aan te vragen en aan hen geen offers te vragen, vertelt partner Dennis de Breij. Het kantoor kreeg ruim 200.000 euro toegekend.
Maar na drie weken collectief thuis duimendraaien, trok de midmarket waarin deBreij actief is in de loop van april toch alweer stevig aan. “We hadden drie weken niets te doen, maar daarna werd het weer ouderwets druk. En dat is niet meer veranderd.” Zodoende heeft ook deBreij de overheidssteun tegen alle verwachtingen in niet nodig gehad en wordt het bedrag zodra het mag – in september – terugbetaald. De Breij: “Achteraf moeten we heel blij zijn met onze verkeerde inschatting.”
Notariskantoren
In totaal zijn er vier top 30 notariskantoren die steun hebben aangevraagd: Westport Notarissen, VBC Notarissen (118.000 euro), Actus Notarissen (93.000 euro) en Abma Schreurs (76.000 euro). Er zijn twee notariskantoren – met beide tientallen medewerkers – die een voorschot van meer dan 200.000 euro hebben gekregen: Lubbers en Dijk Notarissen in Amsterdam (290.000 euro) en Westport Notarissen (voorheen Westland Partners 233.000 euro).
Lubbers en Dijk zal later dit jaar zeer waarschijnlijk terugbetalen, reageert notaris Pierre le Cat, al nam ook zijn kantoor het zekere voor het onzekere. “De crisis van 2009/2013 heeft geleerd dat het met een omzetterugval hard kan gaan,” reageert hij schriftelijk. “Uit voorzorg is door ons kantoor daarom in maart een beroep gedaan op de NOW-regeling. Of ons kantoor de verstrekte som (ten volle) nodig heeft gehad om klappen op te vangen moet nog blijken. Zoals het nu naar uitziet zullen we geen gebruik maken van de NOW-regeling.”
Met dank aan Pablo van Klinken