Er moet snel een alternatief komen voor de traditionele ontsluiting van juridische commentaren op jurisprudentie en wet- en regelgeving door uitgevers. Dat stelt het Platform Advocatenkantoren Uitgevers Contacten (PAUC) in het rapport Rechtencommentaar, de volgende stap in de ontsluiting van juridische informatie. Reden: onvrede over juridische uitgevers. Die zijn traag, statisch en worden steeds duurder, terwijl de toegevoegde waarde niet evenredig toeneemt.
De onvrede over juridische uitgevers leeft al veel langer bij afnemers van juridische informatie. Waar jurisprudentie en wet- en regelgeving nu snel op internet worden gepubliceerd, komen de annotaties en commentaren van erkende juristen pas veel later los. In het rapport staat het zo. “In veel papieren tijdschriften verschijnen commentaren pas geruime tijd nadat de bijbehorende uitspraak is gedaan. Vaak is er al veel publiciteit aan vooraf gegaan en komen de commentaren zodoende als mosterd na de maaltijd.”
Volgens de opstellers van het rapport – het PAUC en de Stichting RechtenOnline – moet het (inmiddels geregistreerde) domein Rechtencommentaar.nl gaan dienen als alternatief platform voor juridische commentaren. Die kunnen onder andere worden geschreven door auteurs die nu al commentaren schrijven in de traditionele omgeving: “Voor deskundigen, voor annotatoren biedt een open platform enorme kansen zich te profileren. Het bereik is immers groot.” Andere bijdragen komen bijvoorbeeld van advocaten, bedrijfsjuristen, notarissen, congresorganisatoren en universitair medewerkers. Er wordt in het rapport niet gerept over betaling van annotatoren op Rechtencommentaar.nl. Juridsche uitgevers doen dat voor hun bladen nu wel.
Een kernredactie per rechtsgebied zal de kwaliteit van de commentaren moeten garanderen. Zij waken over de selectie, de kwaliteit van de aangeleverde teksten en zoeken desgewenst personen die een commentaar zouden kunnen schrijven. Gerenommeerde auteurs kunnen op elk gewenst moment een commentaar plaatsen, anderen kunnen die status verkrijgen door het regelmatig aanleveren van goede commentaren. Een ” wakend redactioneel oog” is altijd nodig, aldus de auteurs.
De belangrijkste kwestie is commitment van de betrokken partijen. “Alle genoemde organisaties – overheid, juridische praktijk, rechtspraak, universiteiten – moeten zich betrokken voelen bij en zich verantwoordelijk voelen voor het welslagen van het project. Zij moeten dat niet alleen voelen, zij moeten een daad aan het gevoel toevoegen.”
Level playing field
De voordelen van het nieuwe platform voor juridisch commentaar zijn groot, meent het PAUC. Er is een centrale plek om kennis te nemen van juridisch commentaar, men schrijft niet alleen voor de juridische incrowd maar voor een veel groter publiek, er komt een level playing field en Nederland kan gidsland worden met het nieuwe open access platform.
Saillant detail: ook de uitgevers worden verzocht om medewerking. “Daarnaast wordt uitgevers gevraagd commentaren uit titels, zowel reeds bestaande als nieuwe, ook op dit platform te publiceren. Of zij daartoe bereid zijn, zal mede afhankelijk zijn van de mogelijkheden die zij daarmee hebben om eigen betaalde producten op dit platform te promoten. Ook voor uitgevers geldt dat zij met dit platform potentiële klanten kunnen bereiken die zij nu niet bereiken.” Maar: ” Content op het platform is altijd vrij toegankelijk”.
Het PAUC heeft haast. Al voor de zomer van 2012 zou het platform de lucht in moeten, althans, zouden ” de eerste resultaten zichtbaar moeten worden”. De zomer van dit jaar wordt gebruikt om door advocatenkantoren en universiteiten ondertekende intentieverklaringen te verkrijgen. Op 1 oktober wordt gekeken of dat in voldoende mate is gelukt.
Wat vindt u van de plannen van het PAUC? Discussieer mee op LinkedIn, groep Dutchlawyers