Netlaw, het samenwerkingsverband van zeventien regionale advocatenkantoren met gezamenlijk meer dan 500 advocaten in dienst, komt in het geweer tegen de dreigende aantasting van het verschoningsrecht. Dat is althans de strekking van een steunverklaring aan de Nederlandse Orde van Advocaten, die naar alle waarschijnlijkheid vanmiddag in de algemene ledenvergadering van Netlaw wordt aangenomen. Het gebeurt niet vaak dat advocatenkantoren zich rechtstreeks met een politieke kwestie bemoeien. “Advocaten moeten zich maatschappelijk meer geëngageerd tonen.”
In het concept-besluit van de kantoren staat dat zij de Nederlandse Orde van Advocaten “ondersteunen bij de inspanningen om (verdere) aantasting van het beroepsgeheim en de daarmede verband houdende verschoningsverplichting te voorkomen”.
Verder verzoeken de kantoren de Nederlandse Orde van Advocaten “onder geen beding akkoord te gaan met verordeningen c.q. overeenkomsten met derden, waaronder begrepen het zogenaamde Bureau Financieel Toezicht, de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Financiën of met richtlijnen die (zouden kunnen) leiden tot een (verdere) aantasting van de verschoningsverplichting en het beroepsgeheim van de advocaat”. Tot slot roepen de kantoren “de Nederlandse Orde van Advocaten op het verzet tegen elke aantasting van voornoemde rechten en plichten onverkort te handhaven en dit verzet zo nodig ook in Europees/Internationaal verband te organiseren”.
Volgens directeur Thomas Simon van Netlaw is de verklaring vooral bedoeld als een hart onder de riem van de Algemene Raad. Een rol daarbij speelt dat Netlaw-kantoren veel (voormalige) dekens en andere Ordebestuurders herbergen. “In vrijwel elk Netlawkantoor zijn een of meer advocaten werkzaam die hebben gefunctioneerd of nog functioneren als deken in hun arrondissement, als lid van de algemene raad of als lid van het college van afgevaardigden. Deze betrokkenheid bij de organisatie van de advocatuur in Nederland is mede ingegeven door het besef dat het beroep van advocaat en de daarbij behorende rechten en plichten een wezenlijke pijler vormt voor de rechtstaat,” aldus Simon.
In zijn algemeenheid vindt Simon dat advocaten wel wat activistischer mogen worden. “De advocatuur mag, mede gelet op het soms negatieve imago van de beroepsgroep in het maatschappelijk debat, wel wat vaker de barricaden op.”
De bij Netlaw aangesloten kantoren zijn: Schenkeveld Advocaten (Alkmaar en Hoorn), B&C Melissen Van Donselaar Advocaten (Apeldoorn), Hekkelman Advocaten en Notarissen (Arnhem), Geene Doornbosch De Willigen (Assen), Houben Advocaten (Breda), Ten Holter Advocaten (Dordrecht), Holla Advocaten (Eindhoven, Den Bosch en Tilburg), Kienhuis Hoving Advocaten en Notarissen (Enschede en Oldenzaal), Dorhout Advocaten (Groningen), Pot Jonker Seunke Advocaten (Haarlem), Geelkerken Linskens Advocaten (Den Haag en Leiden), Alderse Baas Advocaten (Joure), Adriaanse van der Weel Advocaten (Middelburg), Kneppelhout & Korthals (Rotterdam), KBS Advocaten (Utrecht), Vlaminckx Advocaten (Venlo) en Benthem Gratama Advocaten (Zwolle).
Update: de steunverklaring is gisteren aangenomen