Advocatenkantoren hebben gemiddeld de hoogste stagevergoeding over voor student-stagiairs: 705 euro per maand. Dat blijkt uit onderzoek naar in totaal 1.187 stageplaatsen door Magnet.me, een carrièreplatform voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. Een rondje langs enkele advocatenkantoren leert dat Baker McKenzie het meest vergoedt: 1.000 euro bruto per maand.
In de top 10 van best betalende stagebedrijven zoals opgesteld door Magnet.me staan AKD en Clifford Chance vermeld: zij betalen ieder 750 euro per maand. Loyens & Loeff, NautaDutilh en Dirkzwager vergoeden echter hetzelfde bedrag, en andere kantoren vergoeden zelfs meer. Zo zit De Brauw Blackstone Westbroek met 758,33 euro per maand iets hoger. Houthoff en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn vermelden op de eigen recruitmentsites 800 euro per maand te betalen, en bij DLA Piper Amsterdam bedraagt de maandelijkse stagevergoeding 850 euro.
Baker McKenzie gaat hier ruim overheen en meldt desgevraagd 1.000 euro per maand te betalen aan student-stagiairs. Niet alle kantoren wilden genoemd worden in de top 10, aldus Magnet.me in een reactie, maar hun stagevergoedingen zijn wel meegenomen in het gemiddelde.
Na de advocatuur zijn de gemiddeld best betalende branches volgens het onderzoek de strategy consultancy en de chemie. In de hospitality, het onderwijs en de autobranche zijn de stagevergoedingen het laagst. Stages in design, logistiek, marketing en de retail worden vaak helemaal niet vergoed. Eén stageplaats overtreft qua vergoeding ruimschoots alle stageplekken in de advocatuur. Het Associate Consultant Internship bij EY-Parthenon levert de stagiair 3.000 euro per maand op. Procter & Gamble (1.200 euro) en LOGEX (1.000 euro) vergoeden ook ruimhartig.
Over het algemeen is de gemiddelde stagevergoeding voor HBO- en WO-stagiairs in twee jaar tijd flink gestegen, met 12% van 524 naar 588 euro. Vooral de stijging bij de vijf best betaalde stageplaatsen is opvallend: die leveren gezamenlijk 44% meer op dan twee jaar geleden. Magnet.me-oprichter Vincent Karremans stelt dat de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zich momenteel vertaalt naar hogere stagevergoedingen. “Bedrijven en organisaties willen het grootste talent zo vroeg mogelijk binnenhalen en zijn duidelijk bereid daar steeds meer geld voor uit te trekken.”