Sinds de moord op Derk Wiersum in september voelen advocaten zich onveiliger. Dat meldt het Advocatenblad donderdag op basis van een eigen onderzoek onder de beroepsgroep. Ruim de helft van de deelnemende advocaten (55%) geeft aan zich wel eens onveilig te voelen; 4% voelt zich geregeld onveilig.
Van de strafrechtadvocaten zegt 58% sinds de liquidatie meer na te denken over de risico’s van het vak. Van hen is 39% sindsdien voorzichtiger geworden. Bovendien wordt er meer gepraat over onveiligheid, niet alleen met collega’s, maar ook met familie en vrienden. De algemene indruk bestaat dat bedreigingen en geweld tegen advocaten in de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen en geïntensiveerd.
Een derde van de strafrechtadvocaten neemt extra veiligheidsmaatregelen, geven zij aan, of zij denken hier over na. Zij noemen bijvoorbeeld selectiever zijn bij het aannemen van cliënten of een betere beveiliging van het kantoor. “Ik heb nu camera’s hangen en werk alleen op afspraak,” aldus een van de respondenten. Een ander zegt meer in algemene zin: ‘Ik heb gemerkt dat mijn naaste omgeving erg bang is geworden dat mij iets overkomt. Met name het feit dat mijn zoon van 10 jaar mij daar vragen over stelt en wil dat ik ophoud met zaken waarin bedreigingen veelvuldig voorkomen is iets wat niet zou moeten en wat mij heel erg raakt.’
Ruim 40% van de respondenten gaf aan zich nooit onveilig te voelen of te hebben gevoeld. ‘Ik zie de moord op Derk als een naar incident. Niet als een structurele veiligheidsvermindering voor advocaten,’ aldus een respondent.
Meer onderzoeksresultaten en persoonlijke toelichtingen bij het Advocatenblad