Het afhandelen van de toeslagenaffaire verloopt nog steeds moeizaam, zo meldt EenVandaag op zijn website. De advocaten van gedupeerden slaan alarm: door onvolledige dossiers dreigt het schandaal nog jaren te duren.
In totaal zijn circa 56 duizend mensen gedupeerd door de toeslagenaffaire. Zij hebben allemaal een advocaat in de arm genomen in hun zaak tegen de belastingdienst. De gedupeerden willen een compensatie voor de geleden schade. Deze afhandeling verloopt echter stroef omdat de Belastingdienst te traag over de brug komt met informatie, volgens de betrokken advocaten. Hierdoor is het voor hen lastig om de slachtoffers bij te staan.
De dossiers zijn onontbeerlijk omdat de cliënten van de pleiters jarenlang onterecht hun kinderopvangtoeslag hebben terugbetaald. Zonder dossiers is echter onduidelijk hoeveel ze hebben terugbetaald en welke andere kosten er zijn gemaakt.
Advocaat Touria Khidous (L&I Advocaten) staat – samen met haar kantoorgenoten – ongeveer honderd gedupeerden bij. “Ik krijg onvolledige dossiers. De Belastingdienst heeft informatie die ik niet heb, waardoor ik niet kan beoordelen of hun berekening wel klopt. Dan maak je als advocaat maar bezwaar, in de hoop dat je dan wel stukken krijgt”, vertelt ze tegen EenVandaag. Khidous geeft verder te kennen naar de rechter te stappen om het proces te versnellen; veel cliënten moeten dan echter zelf de rechtszaak betalen.
Aukje de Vries, staatssecretaris van Toeslagen en Douane, heeft aangegeven in gesprek te willen over de kritiekpunten. Daarbij waarschuwt ze wel dat ‘er niet altijd eenvoudige oplossingen zijn’. “Ook vanwege de grote aantallen en de complexiteit van de zaak. We moeten niet alleen kijken naar financieel herstel, maar ook naar de emotionele kant,” aldus de staatssecretaris.