Twee advocaten hebben de verdediging van Nederlandse terrorismeverdachten neergelegd. Zij vrezen niet langer naar de VS te kunnen reizen als zij deze cliënten blijven bijstaan, zeggen zij tegen RTL Nieuws. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft de VS donderdagavond gevraagd waarom sommige Nederlandse advocaten worden geweigerd.
Een collega van de twee advocaten, de Limburgse strafadvocaat Serge Weening, werd onlangs een Amerikaans visum geweigerd, volgens hemzelf omdat hij terreurverdachten bijstaat. Hij bleek niet de enige te zijn. De Nederlandse en Belgische verenigingen voor strafadvocaten bevestigden afgelopen week dat meerdere Nederlandse en Belgische advocaten een inreisverbod voor de VS hebben gekregen, zeer waarschijnlijk vanwege hun werk voor terreurverdachten.
Een van de twee advocaten die het werk voor de vorig jaar aangehouden terreurverdachten uit Arnhem en Weert neerlegt, zegt anoniem tegen RTL Nieuws: “Ik wil niet beperkt worden in de mogelijkheden om te reizen. Als ik deze strafzaak blijf doen, is dat een reëel risico. […] Het gaat principieel in tegen alles waar ik als advocaat voor sta. Maar als ik doorga, beïnvloedt dat niet alleen mijn eigen leven, maar ook dat van de mensen om me heen. Dat wil ik niet.”
Het vermeende terreurnetwerk uit Arnhem was volgens het OM van plan om een aanslag te plegen op een groot Nederlands evenement. Weening heeft de twee verdachten inmiddels ‘overgenomen’ van zijn collega’s. De strafzaak wordt waarschijnlijk in de loop van 2020 inhoudelijk behandeld.
De Amerikaanse ambassade ontkent dat iemands beroep een reden kan zijn om een ESTA- of visumaanvraag af te wijzen.
Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), meldt donderdagmiddag op Twitter overleg te voeren met de betrokken advocaten en de NOvA. Ook vraagt de NVSA de ministers Blok en Grapperhaus van Veiligheid en Justitie ‘met het verzoek de Verenigde Staten dit handelen te laten staken. Daarnaast willen we van de minister weten of de Verenigde Staten via uitwisseling van gegevens met Nederland hebben kunnen achterhalen welke advocaten de terrorisme-verdachten bijstaan. Van zeker een geweigerde advocaat was dat namelijk niet in de media of naar buiten toe bekend.’