Nog zo’n 140 advocaten- en 20 notariskantoren hebben loonsubsidie aangevraagd via de NOW 2.0, blijkt uit het tweede NOW-register van het UWV. De voorschotten variëren van enkele duizenden tot 178.000 euro, al geven enkele ontvangers van de hoogste bedragen opnieuw aan dat zij moeten terugbetalen.
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid werd afgelopen voorjaar uit de grond gestampt in reactie op de coronamaatregelen, met het doel werkgevers in zwaar weer tegemoet te komen in de loonkosten. Met de regeling zijn in totaal miljarden gemoeid; duizenden ondernemingen in de horeca, cultuur en de reisbranche maken er dankbaar gebruik van.
Afgelopen voorjaar deden nog ruim 450 advocatenkantoren – waaronder veel asiel- en strafrechtkantoren – en bijna honderd notariskantoren een beroep op een voorschot. Aan deze kantoren werd circa 13,5 miljoen euro uitgekeerd, weliswaar een klein aandeel van de vele miljoenen die met de NOW zijn gemoeid. Onder hen enkele commerciële kantoren als Lexence, La Gro Geelkerken, Norton Rose Fulbright en deBreij, die ieder tonnen aan voorschotten incasseerden. Zij gaven afgelopen zomer aan deze publieke gelden toch niet nodig te hebben gehad als gevolg van de snel aangetrokken markt; de bedragen zouden worden terugbetaald aan het UWV.
Een blik op het tweede openbaar register leert dat nog zeker 140 advocatenkantoren en twintig notariskantoren een beroep hebben gedaan op de tweede NOW-regeling. Bijna alle advocatenkantoren die afgelopen zomer de ‘top 10’ van grootste NOW-ontvangers vormden, hebben de tweede NOW-ronde aan zich voorbij laten gaan.
De uitzondering hierop is Cleerdin & Hamer, met 45 advocaten een van de grootste Nederlandse kantoren dat zich grotendeels richt op strafrecht en de procespraktijk. Het kantoor ontving in de eerste NOW-ronde ruim 190.000 euro aan loonsubsidie, en in de tweede periode 135.508 euro. Die financiële steun was ook echt nodig om alle medewerkers te behouden, zegt partner en bestuurslid Robbert Jonk desgevraagd; de kantooromzet daalde acuut met meer dan 20%; een dergelijke daling is een van de vereisten om in aanmerking te komen voor de steun.
Maar was het kantoor zonder steun dan ook omgevallen? Zover wil Jonk niet gaan: “Ja, het zijn grote bedragen, maar we zijn dan ook een groot kantoor, met naast de advocaten ook tientallen ondersteunende medewerkers. We hebben een grote procespraktijk, die in maart en april met het sluiten van de rechtbanken bijna geheel stil kwam te liggen. En dan is er ook nog de toevoegingspraktijk; pas aan het einde van de rit kun je een toevoeging declareren, dus duurt het lang voordat de omzet hieruit binnen is.”
De tien hoogste voorschotbedragen voor de advocatenkantoren:
- BG.legal (Bogaerts & Groenen)
- Cleerdin & Hamer
- Marxman Advocaten
- Vijverberg Advocaten
- Vestius Advocaten
- Schakenraad Advocaten
- Okkerse & Schop
- Meester Advocaten
- Wolfs Advocaten
- Rob Boers & Partners
178.084 euro
135.508 euro
114.036 euro
98.932 euro
90.004 euro
89.452 euro
81.284 euro
77.952 euro
69.536 euro
57.616 euro
Inschattingen
Het Brabantse kantoor BG.legal (voorheen Bogaerts & Groenen, zestien advocaten) heeft van alle advocatenkantoren in de tweede NOW-ronde het grootste voorschot gekregen: ruim 178.000 euro, en nog eens circa 125.000 euro in het voorjaar. “We hebben onze aanvragen gedaan op basis van inschattingen,” zegt bestuursvoorzitter Kim Albert. “We werken veel voor technologiebedrijven, waaronder veel startups, en hebben daarom ook een kantoor op de Brainport-campus in Eindhoven. Aan het begin van de zomer kwam erop dit vlak nagenoeg geen werk meer binnen. Dat was voor ons reden om opnieuw uit voorzorg steun aan te vragen.”
BG.legal kampt wel met een flinke omzetdaling (Albert wil de exacte cijfers niet delen) maar de daling over de afgelopen periode is volgens hem alsnog minder dan 20%. “Als we nog steun terug moeten betalen, rekenen we dit uiteraard af met het UWV. Voor de derde termijn doen we geen aanvraag. De business gaat inmiddels weer de goede kant op; we merken dat er weer meer ondernemersvertrouwen is, en daarmee budget voor juridische advisering. En wij gaan straks weer nieuwe mensen aannemen.”
Voor Marxman Advocaten in Amersfoort viel de impact van de coronacrisis uiteindelijk mee, geeft advocaat en kantoordirecteur Bas Besseling aan. “De eerder aangevraagde NOW 1.0 vergoeding zullen we daarom terugbetalen,” zegt hij. “In de zomerperiode zagen we de omzet bij een deel van onze klanten terugvallen. Deze klanten werden hard geraakt vanwege de branche waarin zij actief zijn. We hebben daarom uit voorzorg ook voor de tweede tranche een aanvraag gedaan. Gelukkig is de omzet na de zomer weer hersteld en zien we de vraag dit kwartaal weer flink aantrekken. We zijn blij dat de we de NOW uiteindelijk niet nodig hebben gehad om klappen op te vangen.”
Ook de kantoren Vijverberg en Vestius geven aan dat zij tenminste delen van de loonsteun zullen gaan terugbetalen. “We waren vroeg met onze aanvragen in maart, toen heel Nederland in paniek schoot,” zegt Bart de Vroe. Hij is partner arbeidsrecht bij Vestius Advocaten, dat zich richt op arbeidsrecht en ondernemingsrecht en gebruik maakte van de eerste twee NOW-rondes. “Je doet dan inschattingen die je nog nergens op kunt baseren. In de zomer trok de arbeidsrechtpraktijk alweer aan, maar op het gebied van fusies en overnames bleef het rustig. Inmiddels trekt het werk in de volle breedte aan en heeft de NOW-steun voor ons gedaan waar het voor bedoeld is: al je mensen aan boord houden, en daar zijn we blij mee. We kunnen nu zelfs weer contracten verlengen.”
Notariaat
Van de notariskantoren heeft het Zuid-Limburgse Metis Notarissen in de tweede NOW-ronde het hoogste voorschot ontvangen, à 121.728 euro. Een van de notarissen van het kantoor is niet erg happig om te vertellen of de steun ook nodig was. Het kantoor telt sinds ruim een jaar enkele notarissen minder, al is de NOW-steun natuurlijk niet bedoeld om zulke inkomstenderving op te vangen. “Er kan binnen een kantoor veel gebeuren dat invloed heeft op de omzet. Als we teveel steun hebben ontvangen, betalen we dit uiteraard terug.”
Het Amsterdamse Lubbers en Dijk gaf afgelopen zomer nog aan vermoedelijk geen gebruik meer te maken van de NOW-regeling, maar heeft in de tweede ronde 86.690 euro toegezegd gekregen. Notaris Pierre le Cat geeft aan dat zijn kantoor ook dit voorschot zal terugbetalen. “Met de kennis van nu zijn de aantallen akten gestegen, maar daar konden we niet vanuit gaan bij aanvang van de periode waarvoor de NOW 2.0 gold. Zouden we hierop niet tijdig een beroep hebben gedaan en was de overheidssteun toch nodig geweest, dan waren we die steun misgelopen. Gelukkig geldt ook nu dat we geen gebruik zullen maken van de NOW 2.0.”
De vijf hoogste voorschotten voor notariskantoren:
- Metis Notarissen
- Lubbers en Dijk Notarissen
- Meijer Notarissen
- Meewis Notarissen
- Louwerens Notarissen
121.728 euro
86.690 euro
73.132 euro
55.248 euro
39.996 euro