In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging Caron & Stevens als eerste advocatenkantoor samenwerken met fiscalisten. Dit kantoor gaat inmiddels door het leven als Baker & McKenzie. De gedachte achter de samenwerking was dat beide beroepsgroepen partijdig advies geven, en bovendien dat veel ondernemingsrechtelijke vraagstukken een fiscale component hebben.
Dit voorbeeld heeft grote navolging gehad. In de negentiger jaren waren er de grote accountantskantoren die via hun fiscale adviespraktijk ook advocatenkantoren gingen opzetten. Onder druk van internationale regelgeving werd deze tendens enigszins gekeerd. Grote kantoren zoals Holland van Gijzen en AKD prinsen van Wijmen zijn echter nog steeds verbonden aan de Top 4 accountants van respectievelijk Ernst & Young en Deloitte.
Samenwerking met accountants is niet altijd eenvoudig. Twee weken geleden stelde Martin Poelman van het uiteengevallen Keizers Poelman Advocaten in Advocatie.nl dat voor hem de invulling van de samenwerking met de accountants van Mazar breekpunt was bij de uiteindelijk mislukte fusiebesprekingen met Pellicaan.
Terug naar de fiscalisten: Loyens & Loeff heeft er veruit de meeste in dienst. Het kantoor ontstond toen de fiscale adviseurs van Loyens & Volkmaars gingen fuseren met een deel van de advocaten van Loeff Claes Verbeeke. Het andere deel van de advocaten ging verder onder de vlag van het Britse kantoor Allen & Overy.
Inmiddels hebben veel kantoren in de top van de advocatuur fiscalisten in huis. In de onderstaande tabel is een Top 10 tot stand gebracht waarbij de cumulatief advocaten, notarissen en juridisch geschoolde fiscalisten bij elkaar zijn geteld. (bron: De Stand van de Advocatuur 2008)