Piepkleine verhoorkamers waarin 1,5 meter afstand houden tot de cliënt of de verbalisant onmogelijk is. Geen plexiglas schermen tussen advocaat en cliënt, en zo verder. Nog steeds uiten strafrechtadvocaten op Twitter dagelijks hun ongenoegen over het gebrek aan coronamaatregelen op politiebureaus.
“Ook gisteren weer geëist dat er een veilige plek zou zijn voor mij, de advocaat, tijdens het verhoor,” aldus Patricia Scholtes deze woensdagmorgen op Twitter. “Dit kon de recherche niet garanderen. Het blijft krap was het antwoord.” En zich richtend tot @SanderDekker: “Het is nog steeds niet in orde. Rechtsbescherming!”
Advocaat Marco Bos liep dinsdag tegen een soortgelijke situatie aan op het politiebureau in Breda. “Cliënt wordt maandag gelicht voor verhoor op @Politie_Breda Mijkenbroek. Verbalisanten zijn beschermd door scherm, de advocaat niet. Die kan niet eens op 1,5 meter van de cliënt blijven. [Ik heb het OM Zeeland-West-Brabant] erop gewezen dat dit écht niet kan.”
Jan Visscher deed eerder deze week in het AD zijn beklag over de situatie op het politiebureau in Amersfoort. “Het is beschamend. Ik zit tijdens het verhoor dat plaats dient te vinden na een arrestatie pal naast mijn cliënt in een krappe ruimte,” zegt Visscher. “De 1,5 meter halen we al niet en er staat geen schermpje tussen mij en de verdachte. We kunnen elkaar dus zomaar besmetten. De afnemer van het verhoor zit wel achter een plexiglas scherm. Kennelijk doet de gezondheid van aangehouden burgers en hun advocaten er niet zo toe.” Na publicatie van het krantenartikel is Visscher naar eigen zeggen gebeld door de politie met de mededeling dat de problemen ‘met spoed worden opgepakt’.
‘Belangen verdachten en raadslieden onvoldoende meegenomen’
Het is slechts een greep uit de social media-klachten van de afgelopen dagen. Landelijk beleid vanuit de Nationale Politie op dit vlak lijkt kortom nog steeds niet overal te zijn doorgevoerd. Een brief die de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) op 12 mei stuurde aan de korpsleiding van de Nationale Politie, is – volgens de vereniging – tot op heden onbeantwoord gebleven. Daarom heeft de NVSA de brief nu openbaar gemaakt.
Volgens voorzitter Jeroen Soeteman zijn er na twee maanden op de politiebureaus weliswaar maatregelen getroffen, ‘maar in de keuzes die daarbij zijn gemaakt lijken de belangen van de verdachten en hun raadslieden onvoldoende te zijn meegewogen’. Daardoor worden advocaten gedwongen te kiezen: adequate rechtshulp met gevaar voor de eigen gezondheid en die van de cliënt, of de rechtsbijstand ‘niet in persoon kunnen leveren’.
De NVSA verzoekt dan ook om op alle bureaus voldoende schermen op te hangen. Als dit echt niet mogelijk is, dan moet de advocaat vanuit een andere ruimte telefonisch rechtsbijstand kunnen verlenen, zonder dat anderen mee kunnen luisteren.
Een woordvoerder van de Nationale Politie stelt dat ‘de crisis ons beperkt als het gaat om het verhoor van verdachten’. “Die beperking geldt vaker bij kleinere zaken, zoals winkeldiefstallen, die op lokale politiebureaus worden afgehandeld waar de verhoorkamers niet altijd ruim genoeg zijn om 1,5 meter afstand te houden. De afgelopen weken is er gewerkt aan mogelijkheden voor advocaten om telefonisch/digitaal bijstand te verlenen. Ook zijn er schermen van plexiglas aangeschaft om te zorgen dat verhoor in kleinere ruimtes mogelijk is. En het komt ook voor dat we een verdachte bij de uitnodiging voor een verhoor al adviseren om met een advocaat de mogelijkheden voor bijstand in deze tijd door te spreken.”
Op de bureaus waar nog niet voldoende maatregelen zijn getroffen, zal dit ‘zo snel mogelijk worden geregeld’, aldus de woordvoerderl
Archieffoto: Hollandse Hoogte / ANP