Twee dagvaardingen waarvan de Alkmaarse kantonrechter John Reid schat dat deze ieder zo’n duizend pagina’s beslaan en bij elkaar wel zes kilo aan papier wegen. De gemachtigde in de zaak wordt ervoor op de vingers getikt en krijgt vier weken de tijd om de boel in te korten.
De jurist treedt in de zaak namens de eigenaresse van een appartement op. In het appartement zijn volgens de eigenaresse al sinds 2019 vochtproblemen, en zij stelt dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) nalatig is geweest deze vochtproblemen te verhelpen. Ze vordert van de VvE dan ook herstel van de vochtplekken en een schadevergoeding.
De jurist bracht hiervoor twee dagvaardingen uit. De zaak ter zake van de schadevergoeding telt 48 pagina’s dagvaarding en bevat 155 producties. Die van het herstel telt 23 pagina’s dagvaardingen en bevat 70 producties. Ze zijn ieder maar liefst drie kilo aan papier waard.
Niet relevant
Dat kan zo niet, stelt de kantonrechter in de uitspraak: ‘Een van de belangrijkste taken van een rechtsbijstandverlener is de zaak op de voor de beslissing relevante punten, helder en begrijpelijk weergeven. In de beperking toont zich in deze de meester.’ Ook benadrukt de kantonrechter nog dat hij steeds vaker de vergissing signaleert dat iedere in het dossier gewisselde e-mail voor de te nemen beslissing relevant zou zijn. Er worden, zo staat in de uitspraak, ontelbare e-mails over de kantonrechter ‘uitgestort’. De relevantie van de bijgevoegde e-mails is de rechter onduidelijk, aangezien de betekenis voor het geschil onvermeld blijft.
Helder en beknopt
De gemachtigde wordt dan ook met huiswerk weer naar huis gestuurd. Binnen vier weken moet ze de processtukken terugbrengen tot maximaal tien pagina’s per zaak. Tot die tijd weigert de kantonrechter inhoudelijk naar de zaak te kijken. In deze tien pagina’s moeten de relevante feiten, de grondslag van de vordering en de onderbouwing daarvan helder en dus bovenal beknopt besproken worden.
Ook krijgt de jurist instructies wat betreft de opmaak mee; de aktes dienen opgemaakt te worden in een minimale lettergrootte van elf punten in een courant lettertype zoals Times New Roman, Courier of Arial met een minimale regelafstand van één. De marge boven, onder, links en rechts moet minimaal 2,5 cm bevatten op A4-formaat. Mocht dit na vier weken niet het geval zijn, dan zal ‘de kantonrechter doen wat hem geraden voorkomt’.
De kantonrechter verwijst in het vonnis naar de recente prejudiciële beslissing van de Hoge Raad. Hierin werd geconcludeerd dat gerechtshoven processtukken die te lang van stof zijn kunnen weigeren.