Een nieuwe advocatenkantoor – WENS Familierecht – richt zich enkel en alleen op juridische begeleiding bij wensouderschap. Een unicum in Nederland. Oprichter Jo-an van der Tol doet haar verhaal. “De cliënten zijn heel blij als een langgekoesterde wens uitkomt.”
De oplettende lezer was het vorige week al opgevallen: per 1 maart is er een nieuw advocatenkantoor in den lande dat zich uitsluitend richt op juridische hulp bij wensouderschap. Met haar eenmanskantoor WENS Familierecht biedt Jo-an van der Tol juridische begeleiding aan mensen met een kinderwens die deze niet biologisch kunnen vervullen – denk bijvoorbeeld aan alleenstaande mannen of vrouwen, stellen van hetzelfde geslacht, stellen waarbij een van de twee onvruchtbaar is, enzovoorts -, maar ook aan draagmoeders en donoren.
Van A tot Z
Geen alledaags advocatenkantoor, kortom. Aan Jo-an van der Tol om te verduidelijken waarom zij dit pad bewandelt. “Ik ben al bijna twaalf jaar advocaat, en heb me altijd beziggehouden met het familierecht, vooral met scheidingen. Daarnaast ben ik zo’n tien jaar geleden, destijds door mijn patroon, begonnen met zaken op het gebied van draagmoederschap, co-ouderschap, enzovoorts. Deze praktijk is vervolgens enorm gegroeid.” Een praktijk die zij dus duidt als wensouderschap, wat direct de naam van het kantoor verklaart.
Van der Tol biedt – naar eigen zeggen “van A tot Z” – juridische ondersteuning bij een kinderwens. “Ik help bijvoorbeeld wensouders met het gehele traject naar juridisch ouderschap; hoe ze juridisch gezien ouder worden van hun kind,” legt Van der Tol uit. “Idealiter help ik hen al in het voortraject – vóór de zwangerschap van bijvoorbeeld een draagmoeder. Ik adviseer mijn cliënten dan wat wel en wat niet te doen, maak voor hen contracten op, en in het geval van een draagmoeder in het buitenland; beoordeel ik buitenlandse contracten of heb ik contact met buitenlandse advocaten. Ook procedeer ik natuurlijk bij de rechtbank, wanneer nodig.”
Veel vreugde
Van der Tol richtte haar eigen kantoor op nadat ze besloot te vertrekken bij het Amsterdamse Fam. Advocaten. “Dat was een goed moment om na te denken: wat wil ik? Focussen op wensouderschap, of scheidingen blijven doen. Ik haal veel vreugde uit het eerste; dus heb ik daarvoor gekozen.” Waarom Van der Tol daar zoveel vreugde uithaalt, weet ze helder te verwoorden: “De cliënten hebben vaak een moeilijke tijd achter de rug, waarbij kinderen krijgen niet lukte. Daarom zijn ze vaak heel blij als een langgekoesterde wens wordt gerealiseerd. Het is prachtig om daar deelgenoot van te zijn. Bovendien geeft het een heel andere dynamiek dan bij scheidingen. Daar is meer sprake van strijd.”
Het wensouderschap staat – juridisch gezien – nog grotendeels in de kinderschoenen. Hetgeen voor Van der Tol ook een motivatie was om zich volledig op deze praktijk te richten. “Juridisch-inhoudelijk is het wensouderschap uitdagend. Er is nog geen goede wetgeving op dit gebied,” vertelt ze. “Dus op dat vlak is het écht nog pionieren.” Volgens Van der Tol zijn er dan ook weinig andere advocaten die zich specifiek richten op wensouderschap. “Bijna niemand houdt zich hiermee bezig in Nederland. Er is volgens mij één andere advocaat die zich volledig richt op wensouderschap, en een aantal anderen die het erbij doen.”
Desalniettemin (of juist daardoor) komt er voldoende werk op de advocate af. Daaraan heeft de jarenlange opbouw van haar ‘wensouderschappraktijk’ debet. “Ik kon deze stap alleen maar maken omdat ik me al tien jaar lang met wensouderschap bezighoudt. Ik heb een netwerk. Wensouders komen bijvoorbeeld vaak samen in Facebook-groepen, daar wordt ik dan aangeraden. Ook publiceer en doceer ik over wensouderschap, waardoor ik inmiddels goed in beeld ben bij potentiële cliënten én justitie. Enkel op basis van Google search redt je het niet.”