Wie zijn de advocaten die de Nederlandse Zuidas-kantoren vertegenwoordigen in het buitenland? In de reeks Advocaat in den vreemde praten zij over wonen en werken vanuit een buitenlandse metropool, de focus van hun kantoor daar en cultuurverschillen. In deze aflevering: Jort de Groodt van Allen & Overy in San Francisco.
In het buitenland aan de slag gaan was voor Jort de Groodt altijd een droom. Handig dus, dat Allen & Overy een programma aanbiedt waarbij werknemers tijdelijk aan de bak kunnen op één van de kantoren die het internationale kantoor wereldwijd heeft. Één probleem: De Groodt wilde graag naar San Francisco, en daar zat Allen & Overy niet. “Ik wist dat San Francisco de plek was waar ik naartoe wilde, maar dat was toen geen optie. Ik was me dus aan het oriënteren op andere locaties, toen Allen & Overy hier opeens een kantoor opende.”
Start-up
Waarom de wens om naar San Francisco te gaan? De Groodt werkt bij Allen & Overy op de corporate afdeling, waar hij zich bezighoudt met investeringen in en overnames van met name groeibedrijven. Omdat er in Nederland veel gewerkt wordt met Amerikaanse investeerders, leek de Verenigde Staten de uitgelezen plek om zich verder te ontwikkelen.
Allen & Overy heeft het kantoor pas net geopend, waardoor er een ‘start-up-sfeer’ hangt. Gedurende een half jaar werkt De Groodt in het pas geopende kantoor. De Groodt: “In het begin was het een stuk rustiger, ik moest er echt nog een beetje inrollen. Maar voordat ik het wist, werkte ik al mee aan nieuwe deals.”
Tijd voor ontspanning was er gelukkig ook in de Amerikaanse kuststad. “De eerste drie maanden ging ik ieder weekend iets anders doen. Binnen drie uur zit je hier in de bergen, of in een natuurpark. Ik ging naar ijshockeywedstrijden, noem maar op. Inmiddels moet ik ook echt hard werken dus dat vakantiegevoel is er wel een beetje vanaf.”
Amerikaans recht
Bijzonder is dat De Groodt nu dagelijks werkt met Amerikaans recht. Er is geen Dutch desk, waar Nederlandse advocaten in het buitenland met Nederlands recht werken. “Ik mag hier gewoon werken, maar moet onder mijn mails hebben staan dan ik niet qualified ben en dat er iemand met me meekijkt. Gelukkig zijn de contracten in de basis wel hetzelfde als in Nederland, dus ik kan veel zelf doen. Je merkt wel dat hier andere standaarden zijn. Ze doen hier alles op basis van modellen. In Nederland zitten advocaten soms een uur lang te bakkeleien over hoe je iets het beste opschrijft en hoe het precies verwoord moet worden. Hier kies je in principe uit verschillende al bestaande opties, en gaat het dus meer over het strategisch onderhandelen.”
Dat is slechts één van de factoren die het werken aan de andere kant van de wereld zo interessant maakt. Ook de werkcultuur is, ondanks dat San Francisco vaak omschreven wordt als een Europese stad, erg anders. “Amerikanen zijn tijdens werktijden veel meer op zichzelf. In Nederland zijn we gewend elke dag samen te lunchen, dat hoort echt bij de cultuur. Hier eten mensen vaak achter hun bureau. Daarnaast zijn we in Nederland toch iets pragmatischer. In Nederland zou een contract gemiddeld misschien vijftig kantjes beslaan. Hier is dat wel 150, omdat ze alles uitschrijven. Je ziet clausules van wel twee pagina’s lang, zonder tussenkopjes. We hebben in Nederland natuurlijk een rechtssysteem dat ook kijkt naar de bedoeling van partijen. Hier is wat in het contract staat veel belangrijker, vandaar dat echt alles uitgeschreven wordt.”
Tijdsverschil
Is verhuizen naar San Francisco alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, geeft De Groodt toe. “Vooral het tijdsverschil is heel vreemd. Het is echt heel ver, je loopt continu negen uur achter. Ik moet voor negen uur ’s ochtends al met Nederland gebeld hebben, want dan is daar alweer de werkdag voorbij. De werkdag overlapt gewoon niet. Soms zit ik om twaalf uur ’s nachts dus nog te bellen, terwijl ik dan om zeven uur ’s ochtends de volgende call heb. Een voordeel; op vrijdagmiddag gebeurt hier echt niks meer. In Europa is het dan alweer weekend, waardoor het ook hier lekker rustig is.”
Over een paar maanden is dit internationale avontuur voor De Groodt weer over. Dat betekent echter niet dat hij dan voor altijd in Nederland zal blijven. Het buitenland blijft lonken, aldus de advocaat. “Als je hier zit, besef je je heel goed hoe goed alles geregeld is in Nederland, maar ik zou het zeker nog een keer willen doen. Dan wel weer op een andere plek, om mijn horizon zoveel mogelijk te verbreden en weer nieuwe mensen te ontmoeten. Even uit de Amsterdamse bubbel te komen. Ik ben daarom blij dat ik bij een internationaal kantoor werk. Ooit zou ik nog wel naar Singapore of Sydney willen, Tokyo zou ook mooi zijn.” Dat het tijdsverschil op die plekken ook niet niks is, lijkt hem dan toch weinig te deren.