Een advocaat die de opgelegde beperkingen van zijn cliënt negeert, begaat een onvergeeflijke fout. Dus als hij dat na een stevige tik over de vingers toch nog een keer doet, ziet hij blijkbaar de ernst van de situatie niet in. Het komt hem op een schrapping van het tableau te staan.
In 2019 krijgt de advocaat een schorsing opgelegd. Hij heeft op verzoek van een onder beperkingen geplaatste cliënt, verdacht van grootschalige drugshandel, gegevens doorgegeven aan derden. Ook heeft hij een derde verzocht een USB-stick weg te pakken.
Volgens de advocaat heeft hij dit uit naïviteit gedaan: hij heeft de inhoud van de gegevens en de USB-stick niet gecontroleerd. Hij had er geen idee van dat de gegevens toegang konden geven tot het dark web. De raad van discipline is niet onder de indruk van dit verweer en legt de advocaat een schorsing van zes weken op.
Onvergeeflijke fout
Daar gaat de advocaat tegen in beroep, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Het hof van discipline legt namelijk een veel zwaardere sanctie op: een schorsing van 24 weken, waarvan twaalf voorwaardelijk. En dan komt hij er volgens het hof nog goed vanaf: De gedragingen van verweerder zouden op zichzelf een schrapping van het tableau kunnen rechtvaardigen. Echter, gelet op het feit dat verweerder geen tuchtrechtelijk verleden heeft, moet niet uitgesloten worden dat het hier om een weliswaar onvergeeflijke, maar eenmalige fout gaat. Daarom zal het hof niet tot schrapping van het tableau overgaan.
Negeren opgelegde beperkingen
Het blijkt echter geen eenmalige fout te zijn. In 2023 ontvangt de advocaat een voorkeurspiketmelding, waarna hij zijn cliënt bezoekt in het cellencomplex van een politiebureau. De cliënt wordt verdacht van een poging tot zware mishandeling en ontucht. Ook deze cliënt zijn beperkingen opgelegd. Hij mag dus met niemand contact hebben, telefonisch of anderszins, dan met zijn advocaat.
Tijdens de bespreking in de advocatenkamer belt de advocaat een dochter van de cliënt en staat toe dat zijn cliënt met haar praat over de zaak. De advocaat drukt de dochter tot twee keer op het hart om zijn telefoonnummer uit haar telefoon te verwijderen en zegt daarbij: ‘Hij mag namelijk met niemand contact hebben daarom’.
De zaak komt uit als de politie de telefoon van de dochter in beslag neemt. De plaatsvervangend hoofdofficier van justitie doet vervolgens melding bij de deken. Na een gesprek met de advocaat, besluit de deken een dekenbezwaar in te dienen bij de raad van discipline.
Dekenbezwaar disproportioneel
De advocaat vindt het dekenbezwaar disproportioneel. Hij zegt dat hij voorafgaand aan het bezoek aan zijn cliënt niet wist dat hem beperkingen waren opgelegd. Hij heeft meegewerkt aan het telefoongesprek omdat zijn cliënt in paniek was. Nadat hij zijn dochter had gesproken, kalmeerde hij en was hij in staat om een gesprek te voeren met zijn advocaat.
Beoordeling
De raad van discipline is van oordeel dat de gemoedstoestand van de cliënt geen rechtvaardiging vormt voor het schenden van de beperkingen. De raad acht het niet aannemelijk dat de advocaat op het moment van het telefoongesprek niet wist waarvan zijn cliënt werd verdacht en niet op de hoogte was van de beperkingen. Hij zegt in het gesprek immers zelf dat de cliënt geen contact mag hebben met de buitenwereld en dat de dochter daarom zijn telefoonnummer moet wissen.
De raad rekent het de advocaat zwaar aan dat hij opnieuw beperkingen heeft geschonden: Waar het Hof van Discipline in die zaak nog oordeelde dat van oplegging van een schrapping werd afgezien omdat niet kon worden uitgesloten dat het daar ging om een weliswaar onvergeeflijke, maar eenmalige fout, had het op de weg van verweerder gelegen om in het vervolg bij het bezoeken van een onder beperkingen gestelde gedetineerde cliënt de grootst mogelijke behoedzaamheid te betrachten ten aanzien van de naleving van die beperkingen.
Omdat de advocaat die behoedzaamheid niet heeft betracht en de ernst daarvan niet lijkt in te zien, ziet de raad geen andere sanctiemogelijkheid dan schrapping van het tableau.
Raad van Discipline ‘s-Hertogenbosch, 18 maart 2024 | ECLI:NL:TADRSHE:2024:43